Search this blog

четвъртък, 26 декември 2019 г.

Равносметката за 2019 година

2019 година е към края си.
Колкото и да е успешна, все пак не успяваме да догоним достатъчно бързо темпото на развитие на нашите приятели от по-северната част на континента.

Оказа се, че България не само че е с най-ниско фактическо индивидуално потребление сред страните от ЕС, но е и единствената, чиито граждани потребяват с над 40% по-малко от средния европеец. Това сочат данни на "Евростат", цитирани и анализирани от Елена Геловска в dnevnik.bg.


Новопоявилият се сайт infinitetrust.bg прави кратка равносметка на по-важните събития от финансовата година тук. От същия сайт интерес представляват и статиите "Знаем ли как да управляваме парите си?" и "Какво е peer-to-peer lending и какви възможности за инвестиция предоставя?", в които се описва онова, което считам за основа на личните финанси. Да, знам че термини като "бюджет" и "финансов буфер" са банални за хора, които от години следят какво се случва с парите им. Но нека имаме предвид и факта, че финансовата култура е индивидуална характеристика и е възможно тези редове да се четат от хора, които тепърва ще въдворяват ред и дисциплина спрямо парите си. В този ред на мисли - полезна статия е "Какво е финансова култура и как да я постигнем".

Като цяло българите се позамогнахме като народ. Ето, например, показателно е дори по това заглавие: Коледните подаръци от OLX са преминали от дрехи и обувки на сувенири и играчки

Нека обаче да погледнем действителността. А тя е: Икономиката на България бие рекорди - и това е видимо за всички. Просто ние българите като се случи нещо хубаво, траем си, защото знаем, че "много хубаво не е на хубаво". Още през миналата 2018 г. брутният вътрешен продукт на страната надхвърли за първи път в историята нивото от 100 млрд. лв., а по всичко изглежда че през тази година БВП ще надскочи този рекорд. Вървим напред!  Да, имаме проблеми с корупцията, да, имаме проблеми със свободата на медиите, имаме проблеми с мръсния въздух, а освен това имаме и един огромен прокурорски проблем. Но въпреки това ние успяваме да вървим напред! 


Да живее Свободна Европа! 


Няма коментари:

Публикуване на коментар