Търсене в този блог

петък, 9 февруари 2018 г.

Под наем или в собствено жилище?

Всеки човек поне веднъж в живота си задава този въпрос - кое е по-добре: под наем или в собствено жилище?

Най-добре е да имаш собствено жилище, естествено, защото преди всичко го усещаш като истински дом, твоя крепост. Но това не означава, че трябва веднага да хукнете към банката и да изтеглите кредит, който ще плащате в следващите няколко десетилетия. Не, в никакъв случай! Винаги съм бил на мнението, че трябва да стоите далеч от пари, които не ви принадлежат, в противен случай рано или късно ще платите твърде висока цена.

Тук ще дам пример. В момента имам колега, който преди няколко години е изтеглил заем, с който си купи жилище. Въпросният човек се сдобил с 60 000 лева от банка, чиято оферта е следната: в период от 20 години колегата ми да внесе сума с общ размер 119 500 лева.
Това е действителен случай. Теглиш 60 000 - връщаш 120 000. Потресаващо, нали :)
А истинската трагедия е в това, че колегата хаби най-ценните си години от живота в това да изплаща кредит и едва да свързва двата края.

Как живее един човек, който плаща наем срещу временно пребиваване в даден имот? Всеки месец дава определената сума на своя наемодател. Същото като онзи, който живее на кредит. Само че с малката разлика, че онзи с кредита след 20 години ще притежава имота, а този с наема след 20 години няма да притежава нищо...Но и няма да е похарчил кой знае колко.

Замисляли ли сте се за разликите между средния месечен наем и средната вноска по жилищен кредит. Да вземем предвид данните за 1 кв.м. - колко струва да се наеме и колко струва да се купи с кредит? А каква е разликата? Средно за страната разликата е между 2 и 3 пъти. Това означава, че с парите, с които ще плащате кредит за собствено жилище в период за "А" на брой години, със същите пари ще можете да си позволите да живеете под наем в период на от 2 х "А" до 3 х "А" години.

Опитайте се да мислите комбинативно, да разсъждавате върху разнообразни неща. 

Аз живея под наем. Градът, в който живея, е сравнително малък и поради това не ми се налага да плащам висок наем. Наскоро дори започнах да се замислям дали не е по-добре да се преместя в по-малък апартамент, за да плащам още по-нисък наем (за пояснение - в момента живея в двустаен апартамент, наех го преди няколко години и заживях в него с тогавашната си приятелка, с която в последствие се разделихме, тя се изнесе, но аз останах в жилището). Намерих по-малък апартамент с по-ниска наемна цена, с добра локация и реших да го огледам. Съобщих на настоящия ми наемодател за намерението си да сменя жилището, в което живея, при което получих оферта за по-нисък наем. Съгласих се. Така по някакъв начин месечният ми наем се смъкна без да сменям жилището, което наемам, както и без изобщо да се налага да се договарям.

Случайност или не - това е реален пример от съвсем скоро, който се случва въпреки покачващите се цени на жилища и покачващите се средни доходи в страната ни.

Много пъти мои познати са ме упреквали, че като живея под наем едва ли не хвърлям парите си през прозореца, като имат предвид, че след години няма да имам нищо зад гърба си. Да, те имат своите аргументи и своята логика. Но кредитът си е кредит. Аз отдавна стигнах до извода, че тези инструменти не са за мен. Те създават робско мислене, състояние на подчиненост и зависимост. Не бих изтеглил една сума, за да върна двойна такава. Предпочитам да платя със собствени пари и така ще го направя.

Защото знам как да накарам парите да работят за мен. Дори и с малка сума, ако тя е правилно инвестирана, всеки може да направи това. Вижте публикацията "100 лв месечно могат да ви направят милионери... след 47 години" - става дума за дисциплинираност и прозорливост.

Обърнете внимание: Ако искате да купите жилище за 60 хиляди лева, ще изтеглите заем, който в крайна сметка ще изиска от вас да дадете 120 хиляди лева. Тоест плащате 120 000 за нещо, което струва 60 000. Не е ли тъпо?

Живейте под наем, инвестирайте разумно част от дохода си и повярвайте ми, след време ще можете да платите жилището си със собствени пари. А ако сте достатъчно умни - ще го направите преди другия да си е изплатил жилищния кредит.

Няма коментари:

Публикуване на коментар