Search this blog

събота, 20 януари 2018 г.

Подходящата професия?

Не е тайна, че има професии, които са по-високо платени от други, че има дейности, които са по-трудни за вършене и съответно се възнаграждават по-щедро.

Ако наистина държите на парите, вие ще намерите начин да разберете кои са тези професии. С едно просто проучване в google може лесно да разберете кои са професиите на бъдещето. Съществуват много специализирани издания, които следят отблизо случващото се на пазара на труда и често дават прогнозни анализи, които могат да ви бъдат полезни.

В днешното динамично време всички виждаме появата на какви ли не длъжности. Животът на хората по цял свят се променя с бързи темпове и това се отразява на така наречения трудов пазар. Професии като молекулярен диетолог, експерт по 3D принтиране, сити фермер и софтуерен архитект вече не учудват никого.

Ако сте в млада възраст - обърнете внимание на това каква дейност ще изберете да практикувате. Всъщност дори и да не сте първа младост, лесно можете да се преквалифицирате в определена област. Вижте какви са тенденциите в нейното развитие. Ако имате възможност, поговорете с някой, който я практикува от години. Попитайте го с колко % се е увеличила заплатата му от началото му досега и сравнете това с увеличението на средния доход в страната или града. Ако този процент е по-голям от процента на увеличение на средния доход за същия период от време - аз бих избрал въпросната професия. Образовайте се в областта, която искате да практикувате, започнете да работите някъде, където и да е. Дори заплащането да е прекалено ниско - не се притеснявайте от това, защото вие ще работите за опит, който ще придобиете. С времето опитът ви ще расте и ще ставате все по-добър в това, с което сте се захванали (вижте правилото на 10 000 часа). Естествено е, че и доходът ви ще расте - така е в условията на свободния пазар. Всъщност току що описах моя начин на избор на професионална реализация.

Съвет: Популярна е максимата "Изберете работа, която обичате, и няма да ви се налага да работите и един ден в живота си" . Намерете онази работа, която ви носи не само желания доход, но и лично удовлетворение. Важно е да се чувствате щастливи от това, което правите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар