Search this blog

неделя, 21 януари 2018 г.

Ефектът на инфлацията

Инфлацията сама по себе си е обезценяване на парите ни.

Говорим за инфлация тогава, когато е налице общо увеличение на цените на стоките и услугите (на всички стоки и услуги, не само на отделни такива). Тя е естествен процес и няма нищо странно и плашещо в нея, дори напротив - в умерените граници от 1% до 3% е полезна за икономиката, защото насърчава потреблението.

Ако преди 10 години сме можели да си купим определен брой продукти/услуги на определена цена, то днес със същите пари можем да купим по-малко от тях. Или с други думи казано, ако имате едно евро в джоба си - след време ще купите по-малко с него, отколкото днес. В този смисъл инфлацията има отрицателен ефект върху нашите спестявания - тя представлява обезценяване на парите, намаляване на тяхната покупателна способност.

Ако държите спестяванията си в банкова сметка без никаква доходност и годишната инфлация е в рамките на нормалното - да кажем 3%, то след 10 години стойността на парите ви ще е намаляла с 30%. По този начин ако сте имали 10 000 евро в сметката си, след 10 години вие отново ще имате същата сума, но с нея ще може да купите с 30 % по-малко.

Това е и причината да търсите варианти, в които парите ви да носят доходност, която покрива инфлацията. Тоест ако инфлацията във вашата страна е 3 %, вие трябва да търсите доходност на парите си от 3 %, за да запазите стойността на спестяванията си и съответно да можете да си позволите след време закупуване на същите услуги и стоки, които бихте могли да си закупите днес. За тази цел е нужно да търсите подходящите финансови инструменти, които обаче не поставят под риск вашите спестявания.

И още нещо. Регулярно следете каква е инфлацията във вашия регион. Не липстват примери, в които инфлацията е хиляди проценти - това означава огромна загуба на финансови средства за вас. Не изисква кой знае какво усилие да се сдобиете с информацията, отнасяща се до инфлацията.

Един плашещ пример за чудовищна инфлация е от Венецуела. Инфлацията за 2017-та година в страната е 2616 % (виж тук). Не пожелавам на никого да живее в страна с такава инфлация. Ако все пак се случи и видите, че инфлацията тръгва нагоре, веднага прехвърлете спестяванията си в някоя стабилна валута.

Правителствата и държавните ръководители са длъжни да създават стаблина икономическа обстановка и да не допускат подобни пазарни катаклизми като този във Венецуела. Следете изказванията им - обърнете внимание на това, което споделят и на онова, което премълчават.

Ето подходящ пример за прозрачност и откритост не откъде да е, а от България :


Няма коментари:

Публикуване на коментар