Search this blog

понеделник, 4 февруари 2019 г.

Съвети за управление на Личните Финанси от Сесгин Шефкетов

Сесгин Шефкетов, Дипломиран Финансов Консултант към ИДФК; MoneyPlan

1. Проследявайте Вашите приходи и разходи.

2. Внимавайте да не прекалявате с подаръците.

3. Обърнете внимание на ипотечните лихвени проценти - дори и след като сте си купили жилището. Хората, които не правят това, могат да пропуснат възможностите за рефинансиране, които биха могли да им спестят десетки хиляди парични средства през целия им живот.

4. Избягвайте да пазарувате импулсивно. Един от най-добрите начини да предотвратите това е да направите списък за пазаруване и след това да се придържате към него.

5. Отваряйте и проверявайте наличността по сметките си, когато ги захранвате от различни места. Проверявайте и сверявайте очакванията/   постъпленията.


6. Плащайте сметките си онлайн, когато е възможно.

7. Правете задълбочен анализ на технологичния потенциал при покупка на техника. Ако смятате, че ще ви бъде все така полезно и активно след обичайния гаранционен срок, тогава платете за разширяване/удължаване на гаранцията. В противен случай е възможно да имате уреди в гаранция, но те вече да не отговарят на технологичното време, което да доведе до тяхната подмяна с нови, по-актуални за Вас и Вашите нужди.

8. Пренебрегвайте удобството на получената информация по имейла за кредитни карти, ако Вие не сте я пожелали. Те обикновено идват с високи такси, които ги правят изключително скъпи. Обявяват се като уникални, но защо, ако е така не са се свързали с Вас лично, за да Ви подканят на лична среща, за да Ви запознаят - лично? Нали е само за Вас и само Сега?!

9. Спестявайте част от доходите Ви за пенсиониране. Опитайте да запазите поне 10% от всяка заплата (най-добре е да се консултирате с професионалист за работещ план); никога не е твърде късно да започнем.

10. Сведете наличността на парите в портфейла си до минимум.

11. Изразходвайте по-малко, отколкото печелите всеки месец. Направете това от днес!

12. Създаване на стратегия за излизане при инвестиране. Без нея е трудно да се установи подходящият момент за намаляване на загубите - или да се приберат печалби от пазара.

13. Никога не се предполага, че миналите резултати гарантират бъдещи резултати. Запомнете това добре!

14. Възползвайте се от автоматичните удръжки от заплатите. Това не само ви гарантира, че плащате на първо място ангажиментите си, но е и лесен и безболезнен начин да спестите за пенсиониране от върха на доходите си, периодично и редовно.

15. Четете всички договори преди да положите своя подпис върху пунктираната линия.

16. Предварително планирайте менютата си за вечеря. Правете това в дома си, защото това е изключително ефективен начин за намаляване на месечните ви разходи за храна. Перото, което е обичайно голямо и редовно - разходи за храна.

17. Прегледайте извлеченията от кредитната ви карта за грешки и грешни такси.

18. Поддържането на бюджет е важно. Защото, когато става въпрос за управление на личните финанси, провалът на плана е същото това, което би означавало планирането да се провали, преди да бъде изготвен план.

19. Дусциплинирано следвайте бюджета си. Едно е да създадете бюджет, но ако нямате дисциплината, за да го приложите, защо да се притеснявате, че можете да не успеете да управлявате парите си?!

20. Поддържайте правилно и навреме  колата си. Като следвате графика за поддръжка на колата си, ще намалите риска от среща с по-скъпи основни проблеми по пътя.

21. Плащане на сметките навреме. По този начин ще избегнете да харчите пари за ненужни такси за закъснение.

22. Отказвате да плащате минимум месечните си сметки по кредитните карти? Ето един факт за кредитна карта: минималните плащания всеки месец ще гарантират, че ще платите максималната лихва!

23. Използвайте кредитната си карта за закупуване на неща само и единствено, ако можете да я изплатите напълно в края на всеки месец!

24. Искате дълг, защото имате бизнес идея?Привличайте „добър дълг“ за закупуване на неща, които имат възможност за увеличаване на стойността, или осигуряване на път към по-високи доходи в бъдеще.

25. Никога не се надявайте на наследство, за да решите финансовите си проблеми.


Няма коментари:

Публикуване на коментар