Search this blog

четвъртък, 31 януари 2019 г.

Най-добрите финансови навици, които трябва да направите през 30-те си години

По-добре е да започнете от 20-те си години, но 30-те са все още ключов момент.

Не бъдете самодоволни

Малка част от хората, които в 20-те си години спестяват и инвестират усилено са в същата позиция когато са на 30 или 35 години. Повечето стават самодоволни и не продължават навиците си, свързани със спестовност, инвестиране и умерено консуматорство.


Бъдете агресивни

Особено, ако не сте започнали да спестявате в 20-те си години. Инвестирането на само 10% от вашата заплата на 35 не е достатъчно, ако не сте започнали да го правите от 20-те си години. 

Не се жени заради това

Звучи абсурдно, но много хора се женят само защото са на 30 или 35 години - това вреди на финансите, особено ако се разведат. Също така хората някак си не успяват да говорят за пари преди брака - имайте предвид, че парите са една от основните причини за развод.


Бъдете внимателни с имуществото 

Купувайте имот само ако е по-евтин от отдаването под наем и не планирате да напускате града. Наемането е по-евтино в някои страни и в някои ситуации. 

Проследяване 

Проследете колко пари харчите. И къде. Това просто упражнение може да ви спести много пари и да ви даде възможност да инвестирате повече. Използването на хартия и химикалка може да бъде ефективно за това упражнение. Също така проследявайте финансовите си цели на хартия - това вероятно ще ви накара да сте повече мотивирани. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар