Search this blog

четвъртък, 10 януари 2019 г.

Запознайте се с FIRE

FIRE не е инвестиционен инструмент, нито платформа. Това е философия, идеология, движение.
Абревиатурата идва от Financial Independence, Retire Early (Финансова независимост, ранно пенсиониране). Както може би се досещате, основната идея на тази концепция е чрез упорито спестяване и инвестиране да бъде постигната финансова независимост и ранно пенсиониране.

Интернет направи възможно това да обменяме информация помежду си в реално време, а също и да получим такава в мига, в който я потърсим в google. Днес ние дори не можем да си представим комуникацията преди 20 или 30 години, когато интернет беше просто нещо бледо. 
Днес хиляди хора по целия свят се абонират за подкасти, блогове, сайтове и т.н. и участват в дискусионни форуми за това как да живеят по-евтин живот и как да постигнат финансова независимост.

FIRE е една от философиите за постигане на финансова независимост. Това е нещо като алгоритъм, чрез който постигате финансовата си цел. Съставните елементи на този алгоритъм са: не вземайте кредит/дълг/заем, консумирайте отговорно, живейте пестеливо, разсъждавайте върху разходите си, увеличете приходите си, спестявайте и инвестирайте.

Ако трябва да обобщим - FIRE е крайно-спестовен начин на живот. Тук е добре да се каже, че това изисква дисциплина.
Крайният резултат от този начин на живот е достигането на състояние, при което вие не зависите от някаква форма на трудова заетост - тоест да не се налага да работите, за да водите живота си така, както бихте искали. Това вече звучи добре, нали? Помислете си само колко много време бихте имали, за да се занимавате с вашите приоритети, хоби или каквото и да е...

В статията "FIRE е вече в България", популярният блогър и финансов консултант Стойне Василев описва по следния начин как да постигнем FIRE:

Стъпка 1: Увеличение на доходите и поне 2 източника на парични потоци
Стъпка 2: Оптимизиране на разходите
Стъпка 3: Екстремно спестяване
Стъпка 4: Висока доходност от инвестиране

В lifehack.bg в публикация, посветена на същата тема, авторката съветва: "Не е казано, че трябва да живееш като скот или аскет, да пестиш като луд, само за да се пенсионираш рано. Просто живей по-осъзнато, харчи разумно, спестявай повече и инвестирай умно."


_________________________
Препоръчителни статии:
_________________________

_________________________
Сходни публикации от Cash For You: 



Няма коментари:

Публикуване на коментар