Search this blog

вторник, 1 януари 2019 г.

Не допускайте тези грешки

В живота няма правилни и грешни неща. Няма правилни или грешни навици, стъпки или действия. Понятията "правилно" и "грешно" не съществуват сами по себе си. Те могат да присъстват в схеми и парадигми, но тогава значенията им се определят от определени зависимости.



Питали ли сте се какво е определението на понятието движение?

Ще започна с нещо съвсем елементарно. Едно време - в ученическите ми години - горе-долу в 6-7-8 клас бях много добър в часовете по физика (както и по геометрия, междудругото). От тогава помня определението за движение: едно тяло се движи, когато изменя положението си спрямо определен предмет, приет за ориентир. В научно-популярен стил определението е следното: "Движение в класическата физика се нарича промяната във времето на положението (координатите) на материална точка спрямо избрана инерциална отправна система" (източник: уикипедия).

Сега си представете, че човекът, който пише в този блог, няколко години е най-добрият по предмета "Физика" не в класа си, а в училището, в което учи. Нещо повече - бях номер едно в олимпиадите и достигнах до областно ниво, където бях втори. Както и да е. Не в хваленето е въпросът, в друго е. След като завърших училище - записах се в специалност "Българска филология" към ВТУ. Ще попитате кое е общото между физиката и филологията - няма нищо общо, уверявам ви. (Всъщност специалността ми, придобита от средното образование, е ядрена енергетика)...

Приятели, държа да ви запозная с факта, че не съм създал този блог, за да ви губя времето, за да генерирам посещения в него, да печеля от реклами на google adsence и така нататък. Блогът е създаден с ясното съзнание, че има с какво да ви бъда полезен - дори и да го четете от Северна Америка и даже след 50 години написаното тук ще ви бъде от полза, вярвам, че ще е така.

Връщам се към движението.

Живеем в свят, в който всяка дума има определено значение, дефиниция, тълкуване и т.н. В шести или седми глас си мислех, че знам какво е движение - движил съм се пеша, с автомобил и т.н. Но когато чух дефиницията - честно казано изтръпнах. Това е може би първата дефиниция на нещо, която достигна до мен. Обърнете внимание: "едно тяло се движи, когато изменя положението си спрямо определен предмет"; учителката често ни питаше: "ако Иван и Петър са във влак, пътуващ от София до Варна със скорост 100 км/ч - с каква скорост се движи Иван спрямо Петър?" . Всички крещяха "100! км/ч", а аз стоях на последния чин, вдигах високо и със самочувствие ръка и си казвах на ум "тъпаци". Учителката ми даваше думата, аз ставах и отговарях с "Нула", в този момент абсолютно всички съученици ми се подиграваха и присмиваха гласно. Учителката изкрещяваше "Тишина!", всички млъкваха и после казваше: "Благовест, седни, пиша ти отличен" - при което се понесе едно всеобщо недоумение за случващото се...

Така е и в живота, приятели.

Защо споменах българската филология? Защото тя ми даде уменията да виждам какво се крие зад думите в едно изречение. Благодарение на нея разбрах, че е важно да знаеш дефинициите/ значенията на думите - онези думи, с които работиш/общуваш/чувстваш всеки ден. Стигнах до извода, че дефинициите са не просто важни, те са всичко - цялостност, обобщеност и завършеност.

Разликата между ""едно тяло се движи, когато изменя положението си" и "едно тяло се движи, когато изменя положението си спрямо определен предмет" е като "тарифата на финансовия посредник е 5 %" и "тарифата на финансовия посредник е 5%, освен при физически лица и фирми с капитал под 100 млрд лв.". Горе-долу такава е разликата...

Съвет номер едно: 

Обръщайте достатъчно внимание на дефинициите, определенията и същността на нещата! Както и дребния шрифт в договорите, които сключвате. Да, това е малко сложна материя, не се чете лесно и т.н., но ползата е огромна! Внимание! Често ще ви се случва да четете сложни съставни изречения - т.е. доста дълги изречения, в които е възможно да изгубите логическата свързаност - това не бива да ви притеснява: ако не сте разбрали изречението, прочетете го отново, бавно и съсредоточено. Ако все още не сте го разбрали - продължете да четете нататък, но след време отново се върнете на това изречение и се опитаите да го разберете. Твърде възможно е в него да се съдържа основополагаща се информация. От личен опит мога да твърдя, че 90% от книгите могат да бъдат обобщени в едно-две изречения. Нещо повече: Ако една книга не може да бъде разказана в рамките на две минути - майната ѝ на такава книга!

Съвет номер две: 

Не си мислете, че книгите и литературата са най-важното нещо на тоя свят. Казвам ви го, тъй като съм изчел доста литература... Да, наистина - в университета се наложи да изчета най-добрата литература, създавана от човечеството някога. Видял съм и добро, и лошо. (Вас - в случая - ви интересува това: 18 книги за вашите пари).
Но има един огромен комплекс, относно това дали някой е чел n-брой книги или не. Често се чуват подигравателни тонове към настоящия премиер на Република България - Бойко Борисов, заради това, че бил чел една единствена книга през живота си - "Винету". Сякаш, ако си прочел 2 000 броя книги, ще си успешен, да кажем, до степен 2000 евро пасивен доход на месец. Това са глупости, приятели. Книгите ни носят информация, а информация могат да ни донесат и клипчета в youtube, и stream-ове от instagram и какво ли още не! Повярвайте ми - както има тъпи клипове в youtube, така има и тъпи книги в книжарницата - книги, които са пълни с общи приказки тип "ала-бала".  Не си създавайте общи изводи от частни случаи - трудоемко е, но пък ползите от това могат да са огромни.

Съвет номер три: 

Дефинициите - те са вашата котва! С каквото и да се занимавате във вашия живот, помнете дефинициите на вашите приоритети. Закупете си тълковен речник - не е евтин, но ще ви спести години главоболия! Обърнете внимание на понятия като: приятели, познати, семейство, роднини, любов, секс, изневяра, удоволствие, хоби, фетиш, работа, професия, спестявания, инвестиране, заплата, доходност, пенсионер, деца, внуци. Допитайте се до специалистите в съответните области, за да добиете повече информация към интересуващите ви проблеми. Помнете, че ако си купите ски - вие не инвестирате във вашето хоби, а харчите пари за него. Знайте, че има разлика между приятел и познат; между секс и любов и т.н. Това го казвам, тъй като метафорите понякога са доста дръзки и, в крайна сметка, заблуждаващи...

Съвет номер четири: 

Не допускайте грешката да изглеждате жалки в очите на близките си, пък и не само в техните очи... Замислете се какво ви кара да сте с ниско самочувствие - и го редактирайте. Вземате ниска заплата - отворете jobs.bg и си намерете високо платена професия! Имате наднормено тегло - спрете да ядете и започнете да спортувате! Прекалено сте слаби - вземайте протеини и яжте повече! Имате крив нос или зъби - посетете съответния специалист и му платете достатъчно! Тъпи сте? Ниски сте? Злобни сте? Намерете решение на тези проблеми, по дяволите! Не бъдете драма куин, плс!

________________________________________________
Любима книга: Марк Аврелий - Към себе си 
________________________________________________

Едно от най-важните умения, е умението да разбираш, да осъзнаваш, да знаеш. Това отваря пътя към възможността да предвиждаш. Няма как да изгубиш каквото и да е от способността да знаеш какво ще стане.

1 коментар:

  1. KIRILL - KIRILL VARill - Kirill Kumar ퟔ륽이지노 돌선 - KIRILL ퟔ륽이지노 사이트
    kirill - kirill-kondrashin KIRILL VARill - KIRILL VARill - KIRILL VARILL - KIRILL - KIRILL 카지노 사이트 VARILL - KIRILL - KIRILL - KIRILL - KIRILL - KIRILL - KIRILL - KIRILL - KIRILL - KIRILL - KIRILL - KIRILL - KIRILL - KIRILL - KIRILL - KIRILL - KIRILL - KIRILL.

    ОтговорИзтриване