Search this blog

неделя, 24 февруари 2019 г.

Предплатени мобилни услуги?

Замисляли ли сте се каква сума давате на мобилния си оператор, за да използвате смартфона си за разговори и интернет? Ще ви кажа: на годишна база сумата със сигурност е минимум трицифрена (в лева). 

Нещо подобно на когнитивен дисонанс предизвиквам у всеки, на когото по една или друга причина споделя, че не използвам абонаментен план, а предплатени услуги. 

Умното управление на парите на всеки един от нас съдържа в себе си това - да определим от какво реално имаме нужда. Имам ли нужда от 16 GB мобилни данни всеки месец, ако почти навсякъде около мен има Wi-fi със свободен достъп? Отговорът за мен е не. Имам ли нужда от неограничено време безплатни разговори в Европейски съюз, ако в месеца водя общо 20 минути разговор по смартфона? Отговорът и на този въпрос за мен е не. 

Поради тази причина използвам предплатена мобилна услуга - има ги за 10, 20, 50 лева. Използвам ги за каквото поискам. Често има опции от сорта на "купи 20 минути за 2 лв като изпратиш sms..." Не е сложно и не е дребнаво, ако наистина имаш уважение към всеки свой лев. 

Да, офертата за неограничено разговори в ЕС и 16 GB мобилен трафик срещу 19,99 лв си я бива. Но мобилните оператори знаят всеки един от нас какво време отделя, за да говори чрез смартфона. И това си е чист маркетингов трик, чрез който буквално купуваме нещо, от което нямаме нужда. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар