Search this blog

понеделник, 11 февруари 2019 г.

Неочаквано...Напротив! Очаквай!

(Написано на 5 февр. 2019г.)

Здравейте, приятели. 

С няколко изречения ще ви разкажа нещо набързо. 

Вчера отидох на работа и поздравих всички, както всеки друг ден. Но още докато поздравявах, забелязах, че един от колегите отсъства. На въпросът ми "Къде е?" - за да го поздравя - ми беше отговорено, че е в болницата. Малко след това разбрах, че е диагностициран с рак. 

Този човек е на възрастта на баща ми. Усмивката му е по-очарователна от моята; зъбите му - по-бели от моите. Добродушен до дъното на душата си. Ловец по хоби. Дори си спомням един от статусите му във фейсбук (от няколко месеца има профил във фейсбук): "Роден да ловува, принуден да ходи на работа". 

Винаги съм го мислил за човек, който живее щастливо, защото: 
 - прави това, което иска 
 - прави го добре, отдава му се, защото е всеотдаен
 - усмихнат е, тоест знае рецептата за дълголетие
 - никога не е говорил за собствените си проблеми просто защото няма такива
 - знае как да живее така, че не само да няма проблеми, но и да се чувства добре
 - по-дяволите, този човек си го бива! 
 - усещането да съм седнал до него е все едно съм в компанията на по-млад човек от мен
 - позитивен, лъчезарен, толерантен. Но и балканджия: издразни ли се - ще удари по масата и ще си каже думата! 

В този ден разбрах едно: колкото и добре да живееш, колкото и да се стараеш да живееш добре, колкото и да се опитваш да сложиш ред във всичко и да планираш всяка седмица и всеки ден от своя живот, изобщо - каквото и да правиш, просто в един прекрасен слънчев ден усещаш болка някъде в стомаха, в сърцето, в главата - където и да е, сетне отиваш на лекар или диагностик и там... Там чуваш две или три изречения, които преобръщат живота ти! Без значение дали имаш или нямаш семейство, без значение дали си богат или беден, без значение дали си бил добър или лош с хората около себе си! Казват ти: Р-А-К! И ти млъкваш! 

Направете така, че да оставите по-добър свят след себе си. Някъде бях чел, че около 2050-та година всеки втори ще е диагностициран с рак... Помислете за времето си на този свят. Помислете за другите около вас. В момента живеем в епохата на фейсбук и инстаграм, но никой от нас не развива уменията как да общуваме помежду си. Ние можем да лайкваме снимките и статусите си, но при физически контакт буквално да си мълчим, отегчени от присъствието като цяло и изобщо. 

Вселената е устроена така, космосът е устроен така, животът изобщо е може би някаква случайна концепция, родена от законите на физиката. 

5000 лева в банковата сметка спестени, 50 хиляди, 500 хиляди или 5 милиона? Какво от това? Не съществува тайно хапче, от което да се лекуват само богатите и да е недостъпно за бедните. Животът има свое начало и свой край! Мисли за утрешния ден, но не си прави "сметки без кръчмар", както обичаме да казваме в България. 

Никой от нас няма гаранция дали утре няма да се събуди със съмнителни болки в някоя част на тялото! Но това не означава, че трябва да се предадем. Напротив - оттук следва да вземем превантивни мерки и да избегнем онова, което може да се избегне по начина, по който съветват специалистите. А те казват: не пуши или пуши по-малко, не пий или пий по-малко, спортувай, не се глези, избягвай удоволствията или ги употребявай по-малко. Стив Джобс казва "Останете гладни" - потърсете е youTube въпросната реч. 

Нищо не бива да е неочаквано. Напротив: очаквайте абсолютно всичко! 

Умерената параноя не е нещо вредно: просто винаги си имайте едно наум. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар