Search this blog

неделя, 10 март 2019 г.

Ключови фактори при дългосрочното инвестиране

Какво различава дългосрочните инвеститори, когато става дума за ключовите фактори, които определят инвестиционния успех?

1.Различните времеви хоризонти?
2.Рискови апетити?
3.Институционални ограничения?

Различни за всеки инвеститор по степен на важност, те служат за уникална класация на ключовите фактори, които влияят върху инвестиционното му поведение и ефективност.
Това ще бъдат важните три въпроса за ключовите фактори, които ще измерват и определят инвестиционния успех за дългосрочните инвеститори през следващите десетилетия. Това също са въпросите, които ще провокират дебати и стратегиране за ключовите предизвикателства, пред които ще бъдат изправени през следващите десетилетия.  глобалните проблеми представляват голяма част от обяснителната сила сред факторите, които обясняват дългосрочните резултати на дадена компания. Следователно разбирането на тези глобални явления и навигирането им ще бъде от първостепенно значение за инвеститорите през 21-ви век.

Това е специално предизвикателство, тъй като глобалното развитие е трудно за предвиждане и измерване. Заслужава да се отбележи също, че несигурността сама по себе си влияе върху инвестиционните решения, тъй като много инвеститори дори биха предпочели (леко) отрицателен, но определен резултат при несигурна ситуация с широк спектър от резултати.

През 1921 г. икономистът Франк Найт първо определя понятието за риск като „Измерима несигурност“ в книгата си „Риск, несигурност и печалба“. Сега признаваме, че когато става въпрос за управление на риска, измерването е от съществено значение, тъй като можем да управляваме само това, което можем да измерим. Ето защо в исторически план управлението на риска се счита за финансова (количествена) функция. Въпреки това, през последното десетилетие осъзнахме, че неизвестностите, които унищожиха компании и индустрии, не бяха рискове, а несигурност, която дойде под формата на глобални тенденции, катастрофи и системни кризи. Има няколко примера за несигурността около въздействието на разрушителните тенденции. Например, всички действащи автопроизводители признават, че електрическите автомобили са бъдещето с потенциално огромни последици за настоящите бизнес модели на водещите днес производители на автомобили. Но несигурността остава много висока по отношение на това - кой бизнес модел в крайна сметка ще надделее. Както наскоро изтъкна и шефът на Daimler Markus Schaefer: „Утре имаме хибриди, хибриди, електрически автомобили и може би робо-такси. Трудно е да се предвидят обеми за най-добрия начин в несигурен свят ... ” Стратегията на Daimler за справяне с тази несигурност е да има производствени мощности, които могат да поемат всички видове силови агрегати, включително автомобили с водородни горивни клетки.

Разбирането на тези глобални явления и навигирането с тях ще бъдат от първостепенно значение за инвеститорите през 21-ви век. Управлението на несигурността в нашата епоха изисква различно мислене и нови процеси. В новия свят, използването на традиционните рамки за измерване и управление на риска е силно ограничено. Може да се нуждаем от нова парадигма за инвестиране. Дългосрочните инвеститори, трябва да признаят ключовите световни мегатенденции, които ще засегнат държавите, секторите и компаниите през следващите десетилетия. Дългосрочният анализ, който се основава на световните тенденции, изисква да се премине през различните „мислене на сценарий“, за да се вземат под внимание дългосрочни световни тенденции и да ги следват във времето, изграждайки устойчиви стратегии около тях. Вероятно, ключови тенденции като демографски (т.е. класиране по демографски профили) ще бъдат включени още по-агресивно в портфейлите на водещите световни инвеститори.

Често се казва, че диверсификацията е „единственият безплатен обяд“, осигурен от пазарите. Всъщност диверсификацията е важна концепция в традиционния модел за разпределение на активите. Чрез диверсификация в класовете активи инвеститорът може значително да подобри рисково-ориентираната възвръщаемост на портфейла. Въпреки това, диверсификацията между класовете активи не позволява непременно диверсифициране на риска, свързан с теми като тези, възникващи от нововъзникващи технологии или изменение на климата, които имат потенциал да нарушат промишлеността, дружествата и държавите. - Неотдавнашен пример е навлизането на един от най-големите нарушители на нашето време, Amazon, в сектора на търговията с храни през 2017 г. Придобиването от Амазон на Whole Foods доведе до значителна реакция в индекса за хранителни стоки. Новият бизнес модел на “Amazon успех”, може да се окаже фатален за някои от съществуващите фирми, работещи в сектора на търговията на дребно. Те никога повече няма “да се върнат към средната си стойност“, което ще доведе до трайна загуба и за инвеститорите в тях.

Следователно концепцията за диверсификация следва да бъде разширена, за да включи ключови теми, които в дългосрочен план могат да помогнат за намаляване на рискове и улавяне на възможности. - Тази експозиция е вероятно да обхване множество класове активи, различни сектори, компании и държави, и въздействието може да не е веднага интуитивно или предсказуемо. Например, концепцията за увеличаването на броя на електрическите автомобили, съобразена с тенденциите за климатичните проблеми, може ли да има значително въздействие върху сектора на недвижимите имоти или държавните финанси?

Сесгин Шефкетов

Няма коментари:

Публикуване на коментар