Search this blog

четвъртък, 28 март 2019 г.

Спестяването на пари - един от сигурните пътища към финансова независимост.

Статистиките постоянно показват, че  по-голямата част от хората живеят месец за месец, което означава, че почти нямат спестявания. В днешно време едва ли един човек би оцелял в продължение на няколко месеца ако няма някакви доходи. Това означава, че постоянно зависим от заплата, правителствени програми, приятели, роднини и други подобни. Основната цел на спестяването е да се осигури много по-високо ниво на лична независимост и сигурност.

Нашата лична дисциплина на спестяване определя как се грижим за себе си и как правим планове не само за бъдещето си, но и за непредвидими събития, които често се случват и преобразяват живота ни. В никакъв случай не ви съветвам мигновено да започнете да практикувате агресивно увеличаване на паричните ви средства. Всъщност заделените средства биха могли да ни вдъхнат една допълнителна сигурност и да ни осигурят солидна основа, върху която да изградим своят план за финансова независимост.



Нека разгледаме спестяването от всички страни:


Спестяването е въпрос на дисциплина.

Отделянето на пари не зависи от големината на доходите ни. Направих следният опит, попитах петима души, които получават различни доходи, дали според тях е трудно да се спестяват пари, а те ми отговориха положително. Мисля си, че това се получава, защото в момента сме буквално „затрупани” от безброй предложения за намаляване на личните ни парични средства. Самата аз трудно отделям пари за „черни дни”, но искам да създам собствена дисциплина на спестяване. Обикновено си казвам ако взимах с 500 лв. по-голяма заплата щях да заделям поне по 50 лв. на месец. След като ми увеличиха заплатата с известна сума отново ми се видя трудно да отделя средства от бюджета си. Истината е, че когато доходите ни растат нагоре, се увеличават и нашите разходи - купуваме си по-нова кола, правим ремонт на апартамента, поръчваме си нови електроуреди и т.н. Има хора, които печелят над 60 000 лева годишно и въпреки това не успяват да спестят нито лев. Дори в края на годината тези хора може да са похарчили всичко и да не са по-добре финансово от мен, например. Спестяването не е толкова въпрос на доходи, колкото на дисциплина. Ако успеем редовно да заделяме определена сума пари, след известно време бихме натрупали едно малко състояние.
Спестяването започва с първите стъпки.

Това, което съветват някои специалисти е да спестяваме малко по-малко и така ще успеем да заделим определена сума пари след определено време. По този начин един ден може да се сдобием с реално богатство и мечтаната финансова независимост. Много е важно тук да подчертая, че сентенцията „времето е пари” е ключова при този стълб на финансовата независимост. Времето, през което спестяваме е от значение. Колкото по-навреме започнем, толкова по-богати ще бъдем  на стари години.

Спестяването изгражда самоувереност.

Нашата крайна дългосрочна цел може да бъде финансова свобода тоест да се освободим от нуждата си от пари. Тогава ние можем да станем по-способни да помагаме на нуждаещите се. В този момент ролите биха могли да се разменят и ние да се превърнем в кредитодател, а не във вечния кредитополучател. Заделянето на сума пари ни позволява да поеме сами отговорност за себе си и в случай на непредвиден инцидент или влошено здравословно състояние да можем адекватно с минимален стрес да се погрижим за себе си или за скъпите за нас хора. Не можем да пренебрегнем този факт. Аз самата съм изпадала в ситуации, в които стресът от безпаричие и безизходица е толкова голям, че дори превишава травмата от проблема, пред който съм изправена. Една разумна финансова цел е да имаме заделена сума за покриване на ежедневните ни разходи, най-малко за шест месеца напред. Например, ако нашите разходи са 2000 лева на месец, тогава трябва да отделим поне 8000 лева. Това ще ни даде възможност да разчитаме на себе си, когато имате нужда от това. По този начин ще си осигурим спокойствието да се справим с внезапно възникнали трудни обстоятелства, ако е необходимо.
Спестяване и „сложната лихва”.

Лихва се нарича възнаграждението, което се изплаща за използването на определена парична сума (капитал) за даден период от време. Лихвата се нарича сложна, когато в края на всеки лихвен период се прибавя към основния капитал и се олихвява заедно с него в края на следващия период.
Заделянето на пари не само ни осигурява сигурност и спокойствие на ума, но също така ни помага да впрегнем силата на „сложната лихва”. Влагането на пари в стандартна спестовна сметка би могло да ни осигури спестена сума в зависимост от лихвените проценти. Както ще обсъдим в някой следващ материал по темата има правило, наречено "правилото на 72", в което се казва, че ако разделим числото 72 на полученият лихвен процент, ще определим колко години ще бъде необходимо да минат за да се удвоят вложените от нас пари. Така, че при лихва 4 %, парите ни ще се удвоят за 18 години. Това е простичък пример, че вашите пари работят за вас. Можете да получите и повече пари, например ако отдавате имот под наем. С помощта на спестяването, макар и с малка доходност особено в началото, вие си осигурявате здрава основа за вашата финансова сигурност. Това може да ви даде възможност да изградите бъдещето на вашите мечти и да постигнете важните за вас цели. Спестените пари могат да се разглеждат като нашата котва, с чиято помощ бихме могли успешно да устоим на внезапно възникнали бури в живота ни.
Така че отново ще си позволя да повторя изложените до сега принципи на спестяване:

1. Създаване на редовна дисциплина за заделяне на пари.
2. Действие стъпка по стъпка.
3. Постигане на самостоятелност чрез спестяване.
4. Използвайте силата на „сложната лихва’.

Ако искате да отслабнете, трябва да се упражнявате по малко всеки ден. Ако искате да изградите собствено богатство и независимост е необходимо да спестявате пари редовно.
Пет стъпки за успешно спестяване:


1.    Спестявайте редовно. Всяка седмица, на всеки две седмици, всеки месец, това няма значение. Важно е да превърнем това в навик и начин на мислене.. Имам един познат, който заделя пари само веднъж в годината, но това сумата възлиза на  10 000 лева! Въпросът е да спестяваме парични средства  редовно, дори по определен график, който да работи за нас. 2.    На първо място платете на себе си. Това е ключов принцип. Много хора се насърчават, когато платят първо на самите себе си. Когато получите заплатата си, заделете една сума за себе си или я прехвърлете във вашите спестяванията. Мисля, че е добра идея да се отделят най-малко 10 % на месец за нашето лично богатство. 3. Поставете си за цел да заделите достатъчно средства за покриване на разходите ви за  шест месеца напред или поне на стойност шест месечната ви заплата. Непредвидими неща се случват в живота на всеки от нас и е важно да бъдем подготвени.
4. Не докосвайте спестяванията си. Използвайте парите, които сте сложили „под възглавницата” само в случай на крайна необходимост.
5. След като сте спестили определена сума само тогава преминете към инвестиране.Инвестирането е второто действие на финансова независимост, но спестяването е на първо място по отношение на сигурността и безопасността.

Въпроси за размисъл:


Въпрос 1 Имате ли план за спестяване? Имали ли сте такъв някога? Колко пари ви спести?
Въпрос 2 Проявявали ли сте дисциплина по отношение на вашите финанси? Как?
Въпрос 3 Пробвали ли сте да заделяте пари стъпка по стъпка? По какъв начин?
Въпрос 4 Имате ли добро разбиране за това, какво представлява сложната лихва и финансова власт, която може да внесе тя в живота ви? Опитвали ли сте да се възползвате от тази финансова сила?
Стъпки за действие:


1. Седнете и определете финансовото си състояние. Разберете колко пари имате, колко харчите и какъв е вашият потенциал за спестяване.
2. Разработване на план за спестяване. Поемете ангажимент редовно да отделяте определена сума пари в точно определени дни.
3. Ако това ви звучи добре може да си откриете спестовна сметка. (по последни източници знам, че в момента в България лихвеният процент може да бъде погълнат от инфлацията така, че консултирайте се с специалисти в областта за това дали да предприемете тази стъпка).
4. Заделете малко пари още тази седмица. Ако можете да сложите дори само 10 лева настрана, това е много добре. Ако решите може да опитате и с 1000 лева това е въпрос на възможности и на личен избор. Ключът тук е да направите първата стъпка към спестяването! Все пак всичко започва от първата стъпка нали?!


__________________
Източник: http://mastermind.bg/for-me/item/390-saving-money-one-of-the-sure-road-to-financial-independence

Няма коментари:

Публикуване на коментар