Search this blog

събота, 16 март 2019 г.

Имате ли бюджет или това е тема табу за вас?

Много хора предпочитат да си затварят очите за темата за парите.
В най-добрия случай те виждат парите като стресиращи и мръсни, а в най-лошия - като зло. Но игнорирането на пари не работи, защото сметките не се плащат сами.

Създаването и определянето на бюджет ви дава структура и ред в живота. Той помага за изграждане на дисциплина и ви дава рамка, за да кажете „не“ на нещата, които не са в плана. 

Внимателно структурираният бюджет започва с идентифициране на вашите нужди, като наем, ипотека, вода, газ, електричество, автомобили, данъци и т.н. След като ги определите, върнете се  в началото и вижте къде можете да ги оптимизирате.

Можете ли да закупите по-евтина автомобилна застраховка? Нуждаете ли се наистина от чак толкова луксозна ваканция, която ще трае едва няколко дни? Нужно ли е непрестанно да си купувате нов смартфон, просто защото досегашният ви такъв не е актуален?

Избройте всичките си други разходи и вижте какво правят за вас.

Класическата книга "Най-богатият човек във Вавилон", учи на мощна практика, която може да промени живота ви. След като зададете бюджет и обръщате внимание на входящите и изходящите парични потоци, ключът към успеха е да разпределите 10% от приходите си за спестявания завинаги. След това седнете и наблюдавайте какво се случва. Истинската свобода идва, когато можете да се отдалечите от работата си, без това да наруши по какъвто и да е начин вашето материално и финансово състояние.


Няма коментари:

Публикуване на коментар