Search this blog

неделя, 10 март 2019 г.

Пенсионирането

Голяма част от нас, когато сме млади и сме в разцвета на силите си не си даваме сметка, че част от нашата главна мисия е да оцелеем до пределна възраст. Нямаме ангажираност по природа и образование да мислим за етапа на пенсионирането 40 години преди да е започнало. С напредване на годините, респективно с наближаването на етапа на пенсиониране, ние все повече започваме да си задаваме въпроса:
Как ще живея с моята пенсия така, както съм живял до сега?

Вашата инвестиционна цел ще се измести бавно от растеж на инвестициите към генериране на пенсионни доходи и запазване на парите, които сте спестили. Пенсионерите обикновено имат за цел да разпределят по-голяма част от активите си за по-ниско рискови инвестиции, които генерират парични потоци и е по-малко вероятно да намалят стойността си. Балансирането на риска и възвращаемостта става по-важно, след като напуснете работата си, за да не ви свършат парите при пенсиониране. Въпреки това, може да се наложи да пожертвате някои печалби, за да намалите риска от портфейла си. Ето шест нискорискови инвестиции, които все още ви позволяват да изградите пенсионни доходи:

Недвижим имот
Даването под наем на недвижим имот може да осигури паричен поток за пенсиониране. Недвижимите имоти могат да бъдат добър вариант за пенсионни доходи за тези, които са в състояние да управляват собственост или да наемат управляващо дружество. Въпреки това, много инвеститори избират да заемат, за да придобият имоти под наем, защото изисква по-малко пари предварително. Дългът на имот под наем увеличава риска, защото заемът изисква обслужване. Един от начините за намаляване на риска от отдаване под наем на имот е да го притежавате без ипотека. Да нямаш дълг срещу имота драстично намалява трудностите, изпитвани в случай на скъп ремонт. Също така е по-лесно да се заделят средства за непредвидени ангажименти и поддръжка, когато не правите месечни плащания по заем.

Облигационни фондове
Най-простият начин за създаване на широко диверсифициран портфейл от облигации е закупуването на облигационен взаимен фонд или борсов фонд. Можете да избирате от различни видове облигационни фондове, включително пасивни или активни, дългосрочни или краткосрочни, местни или международни и държавни или корпоративни облигации. Фондовете с индекс на облигации се стремят да изравнят възвръщаемостта на индексите. Предимството от закупуването на фонд, който проследява индекс, е по-ниски разходи и вградена диверсификация. Активно управляваните облигационни фондове обикновено имат по-високи управленски разходи. Закупуването на голям диверсифициран облигационен фонд или ETF ще осигури надежден пенсионен доход и ще намали риска от цялостния ви инвестиционен портфейл.

Портфолио за добавяне облигации
Стълбите за облигации са популярна стратегия за пенсионерите, които искат да създават доход, като същевременно намаляват лихвения си риск. Стратегията включва закупуване на серия от облигации с различен матуритет, за да се създаде предвидим паричен поток. Когато всяка облигация падежира, доходът може да се използва за разходи за живот, да се реинвестира по-късно от срока на падежа или да се инвестира по други начини.

Дължината на облигациите помага за намаляване на лихвения риск. Ако лихвените проценти се повишат, облигациите с падеж могат да бъдат реинвестирани при по-добри ставки. Ако лихвените проценти спаднат, вече притежаваните облигации продължават да печелят повече от текущата наличност на облигациите. Стратегията помага да се изгладят добивите и да се създаде по-стабилен поток от доходи. Можете също да диверсифицирате, като инвестирате в различни видове облигации от различни емитенти.

Високопроизводителна спестовна сметка, ако намерите такава
Най-простото и безопасно място да инвестирате парите си е спестовна или депозитна сметка. Традиционните тухлени банки обикновено плащат много ниски цени. Въпреки това, онлайн банките са също толкова сигурни, но имат по-ниски оперативни разходи, което им позволява да плащат по-високи лихвени проценти. Трансферите се извършват ръчно или на редовни интервали по електронен път и обикновено отнема от един до два работни дни ликвидиумът. Печалбите от спестовни влогове рядко надвишават инфлацията, което ги прави лошо място за дългосрочни инвестиции. Въпреки това, високодоходната спестовна сметка е идеална за краткосрочна до средносрочна наличност. Тези сметки плащат много по-добре от разплащателната сметка, а средствата ви са гарантирани, което означава, че парите ви са безопасни до 100 хил. евро за сметка. Лесните банкови трансфери правят притежаването на високодоходна спестовна сметка интелигентен ход, за да увеличите доходите си с неактивни пари, но цената е твърде висока в отношение на пропуснатите алтернативни методи, споменати преди това.

Общински облигации. Не се отнася за нашата територия към момента, но нека ви ги спомена за всеки случай, защото утре започва от днес. Общинските облигации са дългови ценни книжа, емитирани от държавни органи, като окръзи или държави, които са подкрепени от базата на данъкоплатците. Изграждането на портфейл от географски диверсифицирани общински облигации на различни падежни дати може да понижи общия риск на портфейла и да ви помогне да се диверсифицирате далеч от акциите. Общинските облигации също са освободени от държавни, а понякога от държавни и местни данъци, което може да помогне за намаляване на данъчната Ви тежест. Възвръщаемостта на лихвите и данъчните предимства правят общинските облигации подходящи за много пенсионери.

Инвестиции във времето
Не всички инвестиции се правят с пари. Ако имате желание да продължите да печелите пари в пенсионна възраст, помислете дали да инвестирате времето си в малък бизнес или работа на непълно работно време. Хоби и интереси често могат да се трансформират в малки предприятия без големи инвестиции в пари. Проучете любимото си хоби, за да видите, как бихте могли да печелите някакъв доход от това, което вече обичате да правите. Инвестирането на вашето време в работа на непълно работно време е нискорисковият начин за изграждане на пенсионни доходи. Трябва обаче да балансирате желанието си за повече пари срещу желания от вас начин на пенсиониране. Търсенето на работа, която ви харесва, ще направи усилията ви по-пълноценни.
____________________
Сесгин Шефкетов

Няма коментари:

Публикуване на коментар