Search this blog

неделя, 10 март 2019 г.

Поведенчески финанси

Поведенческите финанси съчетават социалната и психологическата теория с финансовата теория като средство за разбиране, как движението на цените на пазарите на ценни книжа се извършва независимо от каквито и да било корпоративни действия.
Как работи?

Да предположим, че е заведено дело срещу петролна компания. Инвеститорите знаят, че когато това се е случвало преди, цената на акциите на петролната компания е паднала. Имайки това предвид, много инвеститори продават притежанията си в компанията. Тази продажба води до по-нататъшно намаляване на стойността на ценната книга.
Инвеститорите в други петролни компании могат да се страхуват от подобни съдебни дела, знаейки, че такова дело е заведено в този момент срещу една  компания. Тези инвеститори могат да продадат своите притежания поради страх от загуба. Цените на ценните книжа на други компании в бранша също намаляват.
През цялото това време нито една от тези петролни компании не е предприела никакви действия и не е имала присъда срещу тях, които по същество са намалили стойността им. Това е въпросът, който поведенческите финанси се опитват да обяснят.

Защо са важни? 

Всеки, който познава финансовите пазари, разбира, че съществуват многобройни променливи, които влияят на цените на пазарите на ценни книжа. Решенията на инвеститорите да купуват или продават могат да имат по-отчетлив марж. Могат да оказват влияние върху пазарната стойност, а не върху благоприятни печалби или обещаващи продукти.
Ролята на поведенческите финанси е да помогне на пазарните анализатори и инвеститори да разберат движението на цените в отсъствието на съществени промени от страна на компаниите или секторите.

Характеристиките на поведенческите финанси са:

Инвеститорите се третират като „нормални“, а не „рационални“
Инвеститорите действително имат ограничения за самоконтрола си
Инвеститорите са повлияни от собствените си предубеждения
Инвеститорите правят когнитивни грешки, които могат да доведат до погрешни решения

Грешки и пристрастия при вземането на решения:

Нека да разгледаме някои от градивните елементи, които изграждат поведенчески финанси.
Както вече говорихме, поведенческите финанси гледат на инвеститорите като на „нормални“, но и като подчинени на пристрастия и грешки при вземането на решения. Можем да разделим пристрастията и грешките при вземането на решения поне на четири .

1. Самоизмама
Концепцията за самоизмама се свежда до ограничение на начина, по който се учим. Като се заблуждаваме, че сме наясно, че знаем повече от колкото всъщност знаем, ние сме затворени за информация, която трябва да получим, за да направим информирано решение.

2. Евристично опростяване
Можем също така да включим - евристично опростяване. С други думи, евристичното опростяване е грешка при обработката на информацията.

3. Емоция
Можем също да обхванем елемент, свързан с емоциите, но няма да се спираме на него в тази сесия. Въпреки това съм сигурен, че всички имаме опит, когато нашите решения са повлияни от това дали сме ядосани, тъжни, щастливи и т.н. Това е точно онова - как настроението влияе на вземането на решения - какво получаваме от така взетите решения.

4. Социално влияние
В тази част говорим за социалната среда. Това, което имаме предвид под социалната среда, е как нашето вземане на решения е повлияно от други хора.
______________________
Сесгин Шефкетов, MoneyPlan

Няма коментари:

Публикуване на коментар