Search this blog

неделя, 10 март 2019 г.

Основни понятия, свързани с парите

Колкото по-отрано осъзнаете значението на тези понятия, толкова по-добре за вас самите.

Нетна стойност

Според Wikipedia нетна стойност е сумата на всички активи, които притежава една компания или човек, минус сумата на всички задължения. Тя се изчислява не за период, а към определен момент. Повече за нетната стойност можете да видите в тази статия: линк.


Лихва

Възнаграждението, което се изплаща за използването на определена парична сума (капитал) за даден период от време, се нарича лихва.

Лихвата представлява цена на парите или друг актив, предоставени под наем. Независимо за какво се използуват взетите на заем пари длъжникът трябва да заплати лихва на кредитора. Лихвата може да се дефинира и като възнаграждение за раздялата с ликвидност.

Съвременната финансова теория разглежда лихвата, от една страна като цена на парите като капитал, а, от друга страна, като цена на времето. Това двояко определение на лихвата отразява същността на капитала като нарастваща във времето стойност. Затова всяка бъдеща стойност на капитала се разглежда като настояща стойност, нарастнала с цената на времето - лихвата.

Лихвата, която се изплаща, когато в края на всеки лихвен период се олихвява само първоначалната сума (начален капитал или главница), се нарича проста лихва.

Лихвата се нарича сложна, когато в края на всеки лихвен период се прибавя към основния капитал и се олихвява заедно с него в края на следващия период.

Още информация за лихвата можете да достъпите от тук: линк1, линк2 и линк3.

Диверсификация на портфейл

Диверсификацията на портфейла означава, че съдържанието на портфейла се разпределя между различни класове финансови инструменти, с цел да се намали въздействието на един от тях върху риска на целия портфейл.
Диверсификацията е нещо, с което ще се срещнете, когато се запознавате с основите на инвестирането. Тя не гарантира печалба без загуба, това е просто стратегия за балансиране на риска, свързан с инвестирането.

Инфлация

Инфлацията е устойчиво повишение на общите ценови равнища. Умерената инфлация е свързана с икономическия растеж, докато високата инфлация може да сигнализира за прегряване на икономиката.

С нарастването на икономиката, предприятията и потребителите харчат повече пари за стоки и услуги. В етапа на растеж на икономическия цикъл търсенето обикновено превишава доставките на стоки, а производителите могат да повишат цените си. В резултат на това темпът на инфлацията се увеличава. Ако икономическият растеж се ускори много бързо, търсенето расте още по-бързо и производителите непрекъснато повишават цените. Може да доведе до възходяща ценова спирала, наричана понякога "инфлация беглец" или "хиперинфлация". Научете повече тук и тук.

Ликвидност

Това е способността на даден актив да бъде максимално бързо обменен и превърнат в парични средства при минимум загуби. Виж тук и тук.

Бюджет

Бюджетът е финансов план за определен период от време, включващ планирани разходи и приходи, както и управление на ресурси. Обикновено има за цел следването на някаква стратегия. Често бюджетите имат период от 1 година. Вижте повече тук. Що се касае за личен и семеен бюджет - можете да се осведомите повече за това от тези линкове: линк1, линк2, линк3, линк4, линк5, линк6, линк7.


Вижте също: Речник на финансовите термини

Няма коментари:

Публикуване на коментар