Search this blog

събота, 9 януари 2021 г.

InvestPRO Конференция 2021 - бележки

Конференция за инвестиции набра доста добра популярност за доста кратко време. Регистрация от този сайт https://conf.investpro.bg/ дава достъп до онлайн конференция, планирана да продължи 7 часа и 30 минути. 15 минути преди онлайн събитието - над 5 100 души са заявили желание да присъстват. Сред тях съм и аз, а в тази публикация ще водя в реално време своите записки и бележки от конференцията. Те ще бъдат пуснати без последваща редакция. 



ПРОГРАМА

10:00 - 10:30

Откриване на конференцията

*Пряко излъчване в затворена facebook група

10:30 - 11:00

"Следващата рецесия – теория, практика и житейски реалии"

Доц. Красен Станчев - член на УС на Института за Пазарна Икономика

11:00 - 11:30

"5 индустрии на бъдещето, в които да инвестираме"

Георги Георгиев - Портфейлен мениджър @ Karoll

11:30 - 12:00

"Как се променя паричната система и какво означава това за парите ни"

Изп. Директор на Експертен Клуб за Икономика и Политика

12:00 - 12:45

"Инвестиционен анализ и циклично инвестиране"

Проф. Красимир Петров - икономист, специализиращ в бизнес цикли и финансови кризи

12:45 - 13:15

"Цикличност на пазара на недвижими имоти"

Христо Асенов - основател на Trinity Real Estate

13:15 - 14:15

Обедна почивка

14:15 - 14:45

"Как емоциите ни влияят върху успеха в инвестирането"

Стойне Василев - основател на SmartMoney и InvestPRO

14:45 - 15:15

"Перспективи пред златото и биткойна за 2021"

Благовест Белев - основател на Blockchain.bg

15:15 - 15:45

"Какво трябва да знаем преди да изберем имот в 2021"

Димитър Христов - Брокер в Yavlena

15:45 - 16:15

"Демократизация на Инвестициите - възможности и опасности"

Стойчо Недев - инвеститор, предприемач и основател на vivainvest.eu

16:15 - 16:45

"Чести грешки при инвестиране и спекулиране"

Бисер Манолов - инвеститор с 32 години опит на финансовите пазари

16:45 - 17:30

Q&A и Закриване


Започваме :) _

_______________________

Доц. Красен Станчев
¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

Рецесия е когато аз фалирам. Депресия е когато вие фалирате. 

Последната рецесия бе очакване от средата-края на 2018-та година. Бе сигурно, че ще настъпи,, но не се знаеше кога. Началото ѝ съвпадна с ковид-19. Обхват - 83 % от света.

Рецесии в България последните 34 години: 119 месеца. За същия период растежът у нас е 282 месеца. 

Кой губи и кой печели от настоящата рецесия. Губят 960 хиляди самонаети. Губи гостоприемството (като сектор - спад около 50 процента), текстила (свиване, започнало от 2013 г.). Спад в строителството (частното надолу, държавното - нагоре). Печеливши - добивна промишленост, IT (10%), адвокатските услуги бележат ръст от 30 процента. 5 % ръст за фармацевтиката. 

Безпрецедентни схеми  от контра-рецесионни действия от страна на институциите в ЕС. Европейските субсидии не са безплатни, те съдържат рискове за бенефициентите си. 

________________________

Европейски бог на парите - Субсидий

________________________

Георги Георгиев

Бързото развитие на интернет задава тренда в различни сектори. Законът на Мур и законът на Хуанг. 62% от световното население носи компютър с интернет в джоба си. Пандемията допълнително засили приложението на технологиите. Индустриите на бъдещето - блокчейн технологии, технологии, свързани с Big Data, всичко, свързано с AI. Как се развива всяка една иновация? След като възникне, инвеститорите фокусират вниманието си, следва някакво бедствие, което намалява интереса, следва универсализация, развитие в широк пазар, силен ръст, следва насищане (свръхконкуренция и работа на почти пълен капацитет), следва леко забавяне на растежа и завършва с т.нар. кеширане чрез сливане и придобиване, след като иновацията се е интегрирала напълно в икономиката. 

Трендове на бъдещето. Тези сектори имат потенциал да постигнат средногодишен ръст от 30% в следващите 10 години: 

  1. Изкуствен интелект
  2. Преход към зелена икономика
  3. Иновации в здравеопазването
  4. Интернет на нещата
  5. Електронната търговия

Изкуствен интелект - новата технологична революция ще започне с него. 35% CAGR до 2025 г. Все повече навлиза в ежедневието на обикновения човек. Приложение намира във всичко, особено там, където навиците могат да се изследват и там, където може да се увеличи нашия експириънс. Роботизация и автоматизация - те са част от AI. Ковид-19 е ускорител на тренда. Очакванията за роботизация за 2025-та г. са 2 пъти по-високи, отколкото бяха преди 2 години и половина. Китай планира да стане глобален лидер до 2025 г. във високо технологичното производство. 

Енергийният преход - иновациите стават с подкрепата на държавата и особено с еврофондове. До 2050 г. се очаква делът на ВЕи да нарасне от 20% до 85%. Делът на електричеството до 2050 г. ще нарасне от 20 до 45%. Енергийната интензивност ще спадне с 2/3 до 2050 г.

Развитието на пандемията тласка иновациите в здравеопазването напред. Разходите за здравеопазване често се пропиляват, а технологиите могат да решат този проблем. През 2040 г. 15% от световното население ще бъде над 65 годишна възраст. Основни направления - геномика, прецизна медицина, медицинска техника и роботика, телемедицина (онлайн прегледите в Германия имат напредък от 2 до 29% за 2020г.), дигитално здравеопазване (чипове?), инвестиции в здравословен начин на живот (трендът съществува от 2000 година).

Интернет на нещата - IoT - индустрията съществува от нач. на 90-те години. Умни устройства. Прогнозите - пазарът ще нарастне главоломно - в момента е 250 млрд. долара, очаква се да достигне 740 млрд долара. 1/3 от устройствата в този пазар ще са в здравеопазването. 

Електронна търговия - всеки купува онлайн, това ще се превърне в норма. Спестява време, удобно е, на по-добра цена е. Продажбите на дрехи се очаква да се удвои в след. 5 години. Пазари с голям потенциал - Азия и Африка, демографията тук е предпоставка за ръст. 

Това са секторите, които могат да генерират най-голям ръст в следващите години. Инвестиции не в индивидуални компании (защото много трудно можем да уцелим кой е победителя), а във взаимни фондове и etf-и. 

______________________

Стоян Панчев

Нов Бретън-Уудс. Днешната париччно-финансова система върви към фундаментална промяна. 2009 г. Сатоши Накамото стартира Bitcoin мрежата. Така се създава конкурент на настоящата финансова фиатна система. Тя е централизирана и не може да бъде управлявана от 1 човек. При биткойн - не могат да бъдат създадени нови биткойни, което предопределя развитието на мрежата. 2019 г. - facebook обявява своята дигитална валута (stablecoin) - Libra. 2020 г. - 80 % от централните банки в света разработват свои дигитални валути (CBDC). Тоест участват в заявката за форматиране на бъдещата финансова система. 

Но защо? Какво налага смяна на сегаашната система? Къде е проблемът? 

Живеем в система, в монетарна система, която според учебниците не трябва да съществува. Заплашително количество дълг. Става дума за публичен дълг, дълг на домакинства, дълг на компании и т н . Над нас е надвиснала дългова криза. 

Нулеви и отрицателни лихви. $ 18,4 трлн. дълг с отрицателна възвръщаемост. Отрицателни лихвени проценти не е имало последните 4000 години в историята на човечеството. Защо изобщо имаме отрицателни лихви? Лихвените проценти са един от основните инструменти на централните банки. С натискането на лихвите надолу, те стимулират потреблението в икономиката. Има виждания, че колкото повече натискаш лихвените проценти надолу, толкова е по-малък ефектът от тази операция. Дори и отрицателните лихви не успяват да дръпнат потреблението напред. Така лихвените проценти спират да отразяват реалните времеви предпочитания и реалните пазарни условия. Възникват malinvestments. Има ефекти към потреблението на цялото общество - стимулира се потреблението, за сметка на спестяването. Големият проблем днес е къде хората да сложат парите си така, че да съхраняват стойност. 

Ефектът от изкуствено ниските лихви. Колкото по-висока е лихвата на държавните (правителствени) облигации, толкова е по-малко доверието на инвеститорите към тях. Пример - Гърция. 

Учебниците по икономика няма да са същите като преди 2008 година. Имаме сливане на фискална и парична политика. Това е като разделението на властите, за които всички сме чували. Това ще доведе до големи изкривявания в икономиката. ЦБ (централните банки) вече няма как да влияят върху икономиката. Изкуственото спасяване на Италия. 

Количествени улеснения = печатане на пари. Паричното предлагане, паричната маса от 2007 г. расте. Само в последната година печатането е между 15и20%. Обикновено за година е около 5%, което също е много. 

Много хора се обръщат към биткойн заради това непрекъснато печатане. 20 процента количествени улеснения - Това е създаване на инфлация! 

Вече живеем с негативните ефекти от развитието на паричната система: 

Хеликоптерни пари - чисто наливане на пари в системата. ($600/$2000 в USA на човек, европейски фонд, зелен преход). 

Икономика на балоните - имотен, фондов, дългов, кредитен. 

Скритата и репресираната инфлация - къде е, след като има такова парично предлагане, къде е скрита инфлацията? Съветският опит от 80-те години:скритата инфлация е съществувала в СССР, тъй като цените не могли да се увеличават, заради контрола, тази инфлация се изразила в дефицити. Изключително интересна тема. При нас има дефицити от добри активи. 

Зомби компании/ правителства. Получават субсидии, не могат да покриват лихвите по кредитите си. Блумбърг има списък/лист с такива компании. 

Няколко думи за България. Валутният борд е вид стейбълкойн или обратното? 2020 г. се случи нещо много интересно - поправката "Менда Стоянова" - премахването на съотношението лев/евро от ЗБНБ. Това е формула на отслабване на валутния борд. Ние сме на второ място по най-добро съотношение дълг/БВН в ЕС. Пред нас е само Естония. Това е директна функция на валутния борд, тъй като спира нашите политици да печатат пари. Валутния борд е една от най-добрите парични системи в света. ERM II разваля това. 

Ние трябва да се информираме, да трупаме знания и да планираме бъдещето си. Трябва да знаем какво е бизнес цикъл, това влияе на всичко около нас - дали ще имаме работа, какви ще са пенсиите и т н. Как реагират пазарите на големите стопански събития? Ако знаеш теорията може да намериш връзката между тенденциите, политическите ходове и цени на активите. 

______________________

Проф. Красимир Петров

Инвестиционен анализ. Състои се от 5 различни измерения:

  1. Фундаментален анализ - Анализ на стойността, дали акциите са надценени или подценени.
  2. Технически анализ - Разглеждаме графиката на цената в комбинация с други фактори и предвиждаме кога цената ще удари дъно, кога ще се покачи и т н.
  3. Портфейлен анализ - Какви са корелациите между различни видове активи. Как да конструираме портфейл, който да ни дава сравнително висока възвръщаемост при сравнително ниска лихва. Използване на диверсификация. 
  4. Поведенчески анализ - Как хората гледат на инвестицията? Спекулират ли? Говори ли се по медии вече? Всички ли говорят за тази инвестиция - вероятно тя е надценена. Поведенческия анализ ни казва да инвестираме в неща, за които не се говори. 
  5. Цикличен анализ - Какви са съответните цикли? Къде и кога инвестираме в цикъла - това е от решаващо значение. 
Инвестиционни класове:
  1. Акции
  2. Облигации
  3. Кеш-валути
  4. Недвижимости
  5. Стоки (Commodities)
Видове цикли:
  1. Макроикономически - БВП
  2. Кредитен - банков кредит (преди кризата банките даваха кредит на куци, кьораво и сакато; магаре да вържеш, ще вземе кредит)
  3. Инфлационен - дефлация (падащи цени на акции, стоки, имоти, облигации) , дисинфлация (вървене нагоре със затихващ темп), инфлация. Ако икономическата ситуация е дефлационна - едни активи са по-подходящи от други. Ако е инфлационна - други. В дни като днешния - трябва да избягваме кешът и да търсим активи, които ни носят добра доходност. 
  4. Лихвен цикъл - растат или падат лихвите?
  5. Инвестиционен цикъл - дали финансовите активи са преобладаващо по-добри или реалните активи са по-добри? Облигации или Стоки?
Цикличен анализ: 
  1. краткосрочни цикли - 3-6 седмици. Изисква сериозна подготовка. Не може да бъде уцелен ей така. 90 процента се провалят. 
  2. средносрочни цикли - 3-6 месеца. Също е трудно за реализиране. 
  3. дългосрочни цикли - 3-6 години.
  4. свръхдългосрочни цикли - 20-40 години
Доходността на инвестицията се определя от фазата на цикъла по време на покупка. Добри инвестиции са тези, при които сме купили в началото на цикъла, близо до дъното. Това, по всяка вероятност, ще бъде високодоходна инвестиция. Лоша инвестиция е направената в края на цикъла, близо до пика. 

Всяка инвестиция се подчинява на закона на циклите. Когато смятаме печалбата - трябва да имаме предвид инфлацията. Не е достатъчно просто да се увеличават цифрите. Ако купиш близо до пика, може да чакаш 5-10-20 години, за да си върнеш парите и евентуално да излезеш на някаква печалба. 

Златото е малко по-специален актив. В условията на криза се представя добре. В условия на растеж - не. 

В инфлационен цикъл добри инвестиции са злато, нефт, сребро, а не особено добра инвестиция са валута, акции, облигации. 

Чести инвеститорски грешки: 

  • Инвеститора чака, наблюдава как цената на акцията расте, изчаква да установи тенденция - например тесла.
  • Наблюдава години наред, купува след като всички са купили. 
  • Чака да бъде сигурен, иска да се увери. Опитва се да играе на сигурно. Това е невъзможно. Нищо не е сигурно. Има очаквания, има работни хипотези, има предположения. Няма нищо сигурно. 
  • Гледат къде е цената, купуват в края на цикъла. 
Как да разберем, че сме в началото на цикъла? Тогава, когато никой не говори за тези активи - в случая сега са стоките. Потенциал има и уранът. 

За да имаме успех като инвеститори - трябва да черпим опит от по-възрастните инвеститори, 90-годишните, например. Ако всички говорят за една инвестиция - значи е твърде късно да инвестираш. Ако никой не говори за даден актив - вероятно той ще е печеливш. 
Научете историята на старите инвеститорите. 
________________________
Христо Асенов
¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯
Циклите са навсякъде около нас. Има цикъл в сезоните, в живота ни, всичко във вселената се подчинява на цикличността. Цикличност има и в пазарите. За да разберем едно явление добре - ние трябва да го дефинираме добре. 
Етапи: 
  1. Възстановяване - цените тръгват нагоре
  2. Експанзия - Бурен растеж, 
  3. Свръхпредлагане, срив на цени и доходност
  4. Рецесия
Цената на жилищата е най-висока в края на втория етап. С началото на третия етап тя тръгва надолу. 
Винаги има начин да се ориентираме в какъв етап на цикъла сме. При имотите - товва са индикатори като: икономически ръст/спад, брой сделки, свободни площи, наеми, разрешения за строеж, цена на ново строителство, цена на земята, доходност, настроения. 

________________________
Стойне Василев
¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

Стойне Василев инвестира в последните 20 години в почти всички видове активи, в които може да се инвестира. Напоследък е съсредоточил усилията си в поведенческите финанси. 
Как да сме успешни в инвестирането?
  • Да си определим инвестиционните цели
  • Да изберем подходящя инвестиция
  • Да определим кой посредник да използваме
  • Да изберем от къде да я купим
  • Да изберем кога да купим
Основни емоции при инвестирането: 
  • Страх
  • Алчност
Кръгът на емоциите по-горе включва нюансите: 
  1. оптимизъм
  2. вълнение
  3. трепет
  4. еуфория
  5. тревога
  6. отричане
  7. страх
  8. отчаяние
  9. паника
  10. капитулация
  11. безсилие
  12. депресия
  13. надежда
  14. облекчение
  15. оптимизъм
"Бъдете страхливи, когато другите са алчни. Бъдете алчни, когато другите са страхливи." - Уорън Бъфет. 
Най-добрата защита срещу страха и паниката е да познаваме добре актива, който притежаваме, да имаме инвестиционна стратегия, която да следваме. Не бива да се чувстваме като заек на фарове - т.е. да реагираме едва когато се появи ясен сигнал. 
С близо 15% са намалели хората, които притежават акции в USA от 2008 до 2019 г. Това е показателно за последиците от страха. 
Джеф Жезос попитал Бъфет - "стратегията ви е проста и ефективна. Защо никой не я прилага", а Бъфет отговорил "Никой не иска да забогатее бавно". Бързите печалби без особени усилия и с малки суми са в основата на алчността. Алчността може да е полезна, ако знаеш кога да спреш. Когато връзката между реалността и цените на дадена инвестиция е прекъсната - значи сме много близо до върха. 
Алчността създава балоните. Балоните на зомби компаниите. Нулевите лихви създават тези балони. 

FOMO - Fear of missing out. Фомо-ефект. 

Ефект на потвърждението. Ние сме склонни да вярваме на неща, които потвърждават нашите виждания. ("Татко, това е фалшива новина!" - "Как може да е фалшива новина, след като пише точно това, което мисля?"). 

Трябва да гледаме информацията с непредубеденост. 

Ефектът на прекалената самоувереност. Бъдещето е нещо, което никой не знае какво е. Ние гласуваме с парите си, инвестирайки ги. Не бива да бъркаме късмета със знанието. 

Ефект на предишните резултати. Парите на казиното - ако спечелим, ние сме склонни да ги рискуваме. Змийско ухапване - ефект, когато претърпим голяма загуба, след това сме доста по-предпазливи. Да излезеш на нула: ако сме загубили - залагаме още и още, само за да излезем на нула и съответно да не си на загуба. 
Полезни книги за поведенческите финанси: "Мисленето" от Даниъл Канеман; "Черният Лебед" - Насим Талеб и "Психология на инвестирането" от Джон Нофсингър. 
______________________
Благовест Белев
¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯
Златото не се обезценява така, както фиатните пари. Добивът на злато е до 1-2§ годишно. Тоест това е и инфлацията. То не носи кой знае каква голяма доходност, но като девирсификатор - би ни донесло ползи. Кога златото се представя добре: при обезценка на държавна валута, при политическа несигурност, при ниски лихви, при отрицателна реална лихва. 
Какви са лихвите в Сащ - минус 0,25 %, в ЕС - минус 0,5%, това се прави с цел вземане на дълг, което да стимулира икономиката. 
Дългосрочния дългов цикъл - отнемат му около 50 години да се реализира. 

Биткойн и Криптовалути. Балон ли е? Късно ли е да се инвестира? 
Биткойн трябва да се гледа през призмата на потенциална парична система, която може да се реализира в бъдещето. Към момента не е такава. 

Аналогия. Инвестирайки през 2000 година в Амазон - вие инвестирате в потенциално най-големия магазин в света. Същото е и с Тесла. Вие инвестирате в потенциал. Потенциалът не е гарантиран. 

Крипто и Биткойн по същия начин трябва да гледаме на тях като потенциал за парична система. Парична система: съхранение на стойност, разплащане, разчетна единица. 

През 1997г. една снимка се теглеше за няколко минути, в момента можем да гледаме 4К видео-стрийм на живо на Черни Връх, например. Развитието на технологиите е колосално за последните 20 години. 

90% от биткойните са създадени, останалите ще се създадат в следващите 100-120 години. 

Думата балон е малко измамна. За биткойн това е 4-ия балон. По-скоро можем да говорим за вълни на интерес (като приливи и отливи?). В момента се намираме точно в средата на една такава нова вълна. 

Късно ли е да се инвестира? Не е късно, но не е и рано. Това, което трябва да съобразиш, когато инвестираш в биткойн - лично състояние, инвестиционен хоризонт и адекватни очаквания. Волатилността е огромна. Във всеки един момент може да падне с 20-30-40 и дори повече %. 

Ако гледате 10-15 години напред, в момента е страхотно време да се инвестира. Ако гледате 1-2 години напред - не. 

Последната година в Ливан - хиперинфлация. У нас, с валутния борд в последните 20 години, е много лесно да кажем, че биткойнът не е кой знае колко полезен. 

Влизането и Излизането не е препоръчително. Заблуждаващо е да си мислим, че можем да се справим с този тип търговия. 

Все повече корпорации и частни фондове инвестират в биткойн. Очакванията са държавните фондове и централните банки също да инвестират в тази криптовалута. Както интернета превзе света за 30 години, така и биткойна ще го направи - вече са минали 20 години. 

В хоризонт 15 години напред има 95% шанс криптовалутите да заменят фиатните пари, които не са подплатени с нищо. 

ETH като втората най-голяма криптовалута - заслужава си да се инвестира. 

Съществува възможност биткойн да бъде забранен от правителствата. Но шансът за това е почти нулев. 
________________________
Димитър Христов
¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯
2020 в цифри: Общо за страната има почти 4 милиона жилища. Едностайни - 9%, двустайни - 32%, тристайни - 33%. Средногодишно продажби за страната (2005-2019г.) - малко над 211 хиляди сделки с жилища. Почти 50 хиляди средно годишно от 2005до2019 г. вписани ипотеки. 
________________________
Стойчо Недев
¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯
ETF-ите са за хора, които не искат да се занимават с инвестиции. 
Когато си мислим, че ще станем дългосрочни инвеститори - нека имаме предвид, че в дългосрочен план всички сме мъртви. 
Има и дългосрочни инвеститори по принуда. 

Хубаво е да сме дългосрочни инвеститори в краткосрочни инструменти. P2P е подходяща възможност. Правилния начин за инвестиране в дълг е в инвестиране до падеж. Спекулирането не е инвестиране. 

Специфичен риск при p2p платформите - думата гаранция. Гаранция никога няма. 

Размерът на инвестицията трябва да съответства на уменията на инвеститора. 
________________________
Бисер Манолов
¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯
Ако искате да си изкарвате парите като трейдъри - в края на работния ден не трябва да имате отворени позиции.  (?) Големите свинщини се случват през уикенда. Представи си, че отваряш в петък, а в неделя се случва импийчмънт на президента. В понеделник няма да ти се задейства стоп-лоса. 
Няма унифицирани системи за търговия. Всеки трябва да направи собствена система на база на собствения характер. 
Когато избирате платформи - гледайте да имат ликвидност. 
В момента, в който си казваш "ще купя, ще продам, ще купя, ще купя, ще продам" - ти нямаш план! Трябва да се идентифицира тренда. Класиката е на дневна база. 
Предварителна представа къде трябва да отидеш - купуваш биткойна на 20 000, преценяваш, че трябва да го продадеш на 25 000. Не чакаш да стане 28 000 - продаваш на 25 000! Учи преди да търгуваш. План за управление на самата сделка още преди да влезеш в нея. 
Сложно е да се научиш да не губиш пари - не да правиш пари, а да не губиш пари. 

Трейдингът е огледало в една огромна стена. Не правете прогнози, не е необходимо. 
_______________
Край! 

Няма коментари:

Публикуване на коментар