Search this blog

сряда, 6 януари 2021 г.

Рефлация - термин, набиращ популярност

Всички сме чували термини като инфлация, дефлация, хиперинфлация, стагнация, стагфлация и така нататък. Но напоследък набира популярност един нов термин, който лично аз не бях чувал и виждал до сега. Това е така наречената рефлация

Според популярна дефиниция, рефлацията е "сценарий, при който централната банка предприема различни инициативи за намаляване на пределната ставка на кредитиране по отношение на лихвата, която отпуска на търговските банки и това, от своя страна, увеличава предлагането на средства в икономиката, в резултат на което банките постигат по-голяма ликвидност. Като рефлация може да се определи и резултатът от стимулирането на икономиката чрез намаляване на данъчната тежест или увеличаване на предлагането на пари."

Със сигурност можем да кажем, че някак си след години, подобни на 2020 е логично термини като рефлация да набират популярност. Никак не е странна по-явната намеса на големите институции в полето на свободния пазар във време, за което можем да дадем определение като "кризисно". 

Интересно е да се наблюдава тенденцията, при която в по-бурни времена икономиките по света превключват в по-централизиран режим на управление. На фона на това потребителите, инвеститорите и изобщо най-малките икономически единици губят доверие във всякакви централизирани форми на управление. Тази загуба на доверие може да бъде измерена реално в ангажираността на хората в споделената икономика. 

Image by Gerd Altmann from Pixabay
Image by Gerd Altmann from Pixabay




Няма коментари:

Публикуване на коментар