Search this blog

вторник, 5 март 2019 г.

Защо трябва да спестяваме и инвестираме от ранна възраст

Автор на текста: Георги Вулджев, ЕКИП

В много от статиите и подкастите ни по темата говорим за най-важните правила и принципи в сферата на личните финанси и конкретно спестяването и инвестирането. За да сме полезни на максимално голяма част от вас, правилата, за които говорим обикновено са с универсален характер, тоест, важат с еднаква сила за всички хора, във всякакви обстоятелства. Обаче има една закономерност, която сме споменавали, но досега не сме разглеждали в дълбочина. И тя е, че е много важно спестяването и инвестирането да са процеси, които предприемаме от възможно най-ранна възраст. Младеж, който е започнал да спестява на 25 има огромно предимство пред човек, който е започнал да го прави на 45. Това предимство е времето. А в спестяването инвестирането времето е всичко.

Колкото по-рано започнете, толкова по-лесен ще е процесът на спестяване

Колкото по-рано започнете да спестявате, толкова по-малка част от вашия доход ще трябва да спестявате, за да натрупате достатъчно спестявания, които са способни да ви подсигурят добър стандарт на живот като пенсионер. Това е елементарна математика. Например, при фиксиран доход от 12000 лв. на година, ако започвайки на 25 годишна възраст спестявате по 3000 лв. от него на година (което се равнява на 25% от целия доход) до пенсионирането на 65 годишна възраст ще спестите общо 120 000 лв. Ако обаче започнете да спестявате на 35 години, то тогава до пенсионирането си ще успеете да спестите само 90 000 със същото ниво на спестяване всяка година. Ако искате да спестите същата сума, до трябва да вдигнете годишните си спестявания до 4000 лв., което е с около 33% повече.
По-просто казано – ако искате да спестявате по-малко, спестявайте от по-рано! Това може да звучи парадоксално, но не е. Когато започнете да спестявате от по-ранна възраст цялата сума на вашите спестявания е по-голяма, но делът от своя годишен доход, който трябва да заделяте всяка година е по-малък. В това се крие разковничето. Много по-лесно е да спестяваш по малко, но през продължителен период от време, отколкото повече през кратък период от време. Освен това е и по-продуктивно в дългосрочен план.

Ранното спестяване спомага натрупването на сериозно богатство

Ако започнете да спестявате от млада възраст е много по-лесно да натрупате достатъчно голямо богатство, за да си подсигурите сравнително охолен живот на стари години. И за това дори не се изискват особено големи доходи. Чрез кумулативно натрупване на спестявания година след година и тяхното постоянно реинвестиране, в рамките на целия си трудов живот дори средностатистическия българин може да натрупа доста сериозно богатство. Това е магията на сложната лихва.
Нека илюстрираме това чрез един много прост пример. Трудовият живот на един българин в повечето случаи е някъде около 40 – 45 години. Толкова време трае периодът от завършването на висше образование, някъде към 22-25 години, до възрастта за задължително пенсиониране – 64 години (за мъже към момента). Това е един доста дълъг период от време, през който чрез дори сравнително дребни спестявания можете да натрупате значително богатство.
Например, при месечен доход от 1200 лв., ако спестявате 25% от него (300 лв.) и към края на всяка година го инвестирате, при средногодишна реална възвръщаемост от 5% за 40 години трудов стаж ще натрупате 435 000 лв.! Ако допуснем, че ще живеете като пенсионери около 25 години (до 90 години, което е над средната продължителност на живота в момента), ще разполагате със 17 400 лв. на година, или 1450 лв. на месец. Обърнете внимание, че това е доход, който е дори по-висок от 1200 лв. месечно! Тоест, с достатъчно спестявания инвестирани адекватно, вие можете не само да запазите стандарта си на живот, но дори да го подобрите!
Разбира се, условията за постигането на подобна възвръщаемост са постоянство в спестяването година след година и постоянното реинвестиране на тези спестявания, без да изтегляте част от тях, за да задоволите своите краткосрочни потребителски нужди. С една дума – финансова дисциплина. Което ни води към третата много важна причина, поради която е добра идея да спестявате от ранна възраст…

Спестяването учи на финансова дисциплина

Ако започнете да спестявате от ранна възраст ще се научите да се отнасяте много по-внимателно към вашите финанси. Просто няма да имате избор. В момента, в който поемете подсигуряването на вашият живот на стари години в свои ръце, ако сте наистина сериозни, ще трябва да се научите на финансова дисциплина. А това ще окаже много позитивен ефект върху вашите финансови навици – ще ви научи как да оптимизирате своите разходи и като цяло ще подхождате по-внимателно към всички финансови казуси. Така ще изградите навици, които ще са ви полезни цял живот, не само в лично отношение, но и в професионално.
Много хора живеят с илюзията, че нямат достатъчно пари, за да си позволят спестявания, защото имат твърде много разходи, които трябва да покрият. Реалността в повечето случаи е, че твърде голяма част от тези разходи всъщност са излишни, но вие просто не го осъзнавате. Или харчите пари за неща, които не са ви нужни въобще, или пък харчите твърде много за неща, които са ви нужни. Ако започнете да спестявате редовно, всеки месец, ще трябва стриктно да следите и оптимизирате своите разходи. След като веднъж ги запишете на хартия ще се изненадате колко голяма част от тях всъщност изглеждат (и в повечето случаи са) напълно излишни.

Финансовата дисциплина ще подобри вашия стандарт на живот

След като оптимизирате своите разходи можете да откриете, че всъщност можете да си позволите потребности, които преди сте си мислили, че не можете, а всъщност е било така само защото прахосвате твърде голяма част от парите си за маловажни неща. Съкращаването на ненужни разходи е добра идея не само защото ще ви позволи да спестявате повече, но и само по себе си, защото носи със себе си множество позитиви за други аспекти на живота ви. Ще ви научи да бъдете по-отговорни и по-организирани, както в личен, така и в професионален аспект, което със сигурност ще има положителен ефект върху качеството на вашия живот. 
Затова, въобще не се двоумете – започвайте да подсигурявате вашето пенсиониране от възможно най-ранна възраст. Не е задължително да спестявате по много. Очевидно е, че повечето хора не могат да си позволят да трупат сериозни спестявания от самото начало на своя трудов живот. Но дори да спестявате по малко, стига да започнете рано, както видяхме в дългосрочен план това значително ще улесни постигането на заветната финансова независимост, за която всеки един от нас мечтае. 

______________________________
Вижте също: 

Няма коментари:

Публикуване на коментар