Search this blog

събота, 20 януари 2018 г.

Откъде да започнете, ако сте начинаещ?

Ако сега започвате да се занимавате по-детайлно с парите си, то ето някои важни неща, които е нужно да знаете:

1. С какво разполагате? 
Това е от изключителна важност - знайте с каква сума разполагате. Това са парите, които можете да извадите на момента и да си купите нещо с тях, или иначе казано - вашата нетна стойност. Отговорът не бива да е "над хиляда" или "около 600 евро". Назовете конкретна сума - например 1024.76 евро. С оглед на тая сума определяте по-нататъшните си действия.

2. Какви са потоците? 
Следете приходите и разходите си, тоест откъде идват парите ви и къде отиват. Ако идват от няколко места - тоест ако вие имате някакви допълнителни доходи, работите на втора работа или получавате наем от жилище - наблюдавайте какви суми идват от различните ви дейности. Обърнете внимание и къде отиват паричните ви средства - колко от тях отделяте за данъци, за комунални услуги, за храна и т.н. По този начин ще добиете цялостен изглед на вашето финансово състояние.

3. Наблюдавайте всеки лев, всяко евро и всеки долар, който притежавате. 
Записвайте си всяка сума, която сте получили или похарчили. За целта можете да си изготвите екселска таблица (каквато съм си създал аз) или да ползвате някое от стотиците приложения за лични финанси. Особено популярни приложения - тук:

Макар да има толкова много приложения, свързани с управлението на персоналните пари, препоръчвам да ползвате Excel. Ако имате затруднения с програмата - изгледайте някой курс с обучителни видеа (особено добър такъв има в aula.bg и макар курсът да е платен, първите 20 урока са безплатни - те са достатъчни, за да добиете базовите познания, с които да управлявате парите си). 


4. Помнете правилото на 10-те процента
„Умният човек не вярва на всичко, което чуе, не казва всичко, кето знае, и не харчи всичко, което има.“ Това е една от онези поговорки, които ако успеете да разберете на по-млади години, ще си спестите доста главоболия в краткосрочен и дългосрочен план. 
Правилото на 10-те % означава да спестявате по 10% от парите, които получавате. Така ако получавате месечна заплата от 1000 лева, вие ще трябва да спестявате по 100 лева от тази заплата. Ако имате месечна заплата от 5000 лева, ще заделяте 500 лева. 
Обърнете внимание, че става дума за процент, а не за сума. Да спестят 10 % от получената заплата коства еднакво усилие и на този с 1000 лв месечен доход, и на този с 5000 лв такъв. 
Спазвайте това правило и сами ще видите резултатите след съвсем кратко време. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар