Search this blog

петък, 19 януари 2018 г.

Социалните контакти и парите

В предишна публикация споменах нещата, които според мен са определящи за достойния живот на всеки един от нас. Едно от тези неща бяха социалните контакти. Колко са важни и как са свързани с личното ни благосъстояние - четете долу.

Много от вас може би са чували израза "не с пари, а с хора се живее". Макар да съществува вероятност това да е излязло от устата на някой по-беден човечец, не бива да подценяваме смисъла, криещ се зад тези думи.

Социалните контакти, комуникацията, общуването и добрите обноски с останалите хора са важна предпоставка за нашето собствено личностно и професионално развитие. Те са важни и с оглед на нашето чувство за удовлетвореност от живота. Играят и важна роля за сумата в банковата ни сметка, макар и понякога да не съзнаваме това.

В личната си практика имам пример, в който мой колега (по професия) успя да се възползва от добрите си отношения с мен и по този начин увеличи доходите си. Как ли? Просто му споменах, че във фирма "Х" се търсят служители; споменах му и трудовото възнаграждение, което беше по-високо от това, което той получаваше до момента. Не съм го питал дали има нужда от по-висока заплата, защото знаех, че иска да изкарва повече пари - просто го познавах. След кратко време колегата започна работа във въпросната фирма, а на втория месец - когато взе втората си заплата - получих благодарствено слово, което - признавам си - ме трогна.
Това е един малък пример за ползите от социалните контакти.

Комуникацията е важна, определено. Самият аз се стремя да се запознавам с много хора - с различни професии, от различни прослойки на обществото, с различни занимания, хобита и т.н (оказва се, че понякога хората са адски различни). Повярвайте ми - има какво да научите от всеки един, стига да е достатъчно адекватен да говори, както и вие да сте достатъчно адекватни не просто да слушате, а да чуете. От един милионер може да разберете какво да правите, за да натрупвате своя 1 милион. А от един просяк може да разберете какво не бива да правите. Във всеки отделен човек ще видите или прекрасен пример, или ужасно предупреждение - просто наблюдавайте!

Опитайте се да общувате с успешни хора, напреднали в своето финансово и личностно развитие. Наблюдавайте техните навици, чуйте ги как разсъждават и се опитайте да анализирате информацията. Не очаквайте някой да дойде и да ви прошепне в ухото стъпките към финансовата независимост - вие сами трябва да ги откриете.

Съвет: изключете клюките и битовизмите от любимите си теми за обсъждане. Така намалявате шанса да отвратите някого от себе си.

Няма коментари:

Публикуване на коментар