Search this blog

неделя, 28 януари 2018 г.

Как да избегнем пропуснатите възможности

Няма как да не пропуснете възможности - каквито и да са те. Но има как да станете по-наблюдателни и да ограничите броя им до приемлив минимум.

Не пропускайте възможности заради липса на умения. Твърде често положените усилия са по-важни от притежаваните умения.  Когато положите усилия, уменията рано или късно сами ще дойдат - такава е природата ни. Никой не започва кариерата си като професионалист, а в следствие се изгражда като такъв.

Не пропускайте възможности заради ментални нагласи и емоционални състояния. Опитайте се разумно и с инструментите на елементарната логика да стигате до изводи и да постигате решения.

Грешните приоритети също могат да ви изиграят лоша шега. Бъдете наясно със себе си кое за вас е на първо място, кое на второ, на трето и кое изобщо е отпаднало от категоризацията ви.

Изкоренете вредните навици чрез самодисциплина и си изградете такива, които според вас ще ви донесат успех след време.

Срещайте се с хора, които споделят вашите ценности и имате сходен начин на мислене. Опитайте се да не си губите времето в срещи с хора, които не биха могли да ви бъдат полезни по какъвто и да е начин. Помнете, че времето ви е ограничен ресурс - не го губете с идиоти.

Бъдете в адекватно състояние и мислете за своите приоритети постоянно. Будете се с идеята за "приоритет номер 1" и заспивайте с нея.

Експериментирайте без да бъдете експериментатори. Това е като да приготвиш вечерята си сам, без да си готвач. Не е сложно, а изисква малко съсредоточеност и усилие.

Невъзможно е да пропуснете възможности, ако използвате новите компютърни технологии. (По тази точка виж допълнителна информация тук: Дигиталната пропаст и кои са нейните жертви).

Сходни публикации от този блог:

Няма коментари:

Публикуване на коментар