Search this blog

понеделник, 22 януари 2018 г.

Активен или пасивен?

Парите вървят основно в две посоки:

  •  От личната ти сметка в посока някъде другаде. Тоест харчиш ги
  •  От някъде(където и да е) в личната ти сметка. Тоест получаваш ги

Когато харчиш пари, ти създаваш разход.Когато получаваш пари, ти правиш приход, доход.
Не винаги обаче лично ти харчиш от твоите пари или пък получаваш пари - често се случва нещо друго да похарчва или да ти докарва финансови суми. Това нещо се нарича "собственост", защото е ваше и вие го притежавате. Тази ваша собственост може да бъде актив или пасив - в зависимост от това дали ви "донася" или харчи парите ви.

Ако дадено нещо персонално на вас ви докарва каквато и да е финансова сума - то е актив. Ако пък я взема от джоба ви - то е пасив. Може би си мислите, че от тази гледна точка е лесно да се различи активът от пасива, но грешите - понякога това е доста трудно начинание.

Да видим няколко примера:

Депозит в банкова институция. Всички знаем колко са ниски лихвите по банковите депозити към момента - 0,01 % (към 2018 г.). Но дори да станат 0,000001 % - все пак числото е положително и говорим за печалба, макар и да е минимална. Щом този депозит ви носи пари, дори и с толкова ниска стойност, значи вашият депозит е ваш актив. Например ако откриете депозит в банка със стойност 20 хил. €, то лихвата в края на годината/периода ще ви донесе печалба от 2 €. Това е нищожна печалба, но все пак печалба. Следователно говорим за актив. Но! Ако депозитът е съпътстван от такси (знаете прословутите такси за откриване, такси за закриване, такси за на баба им хвърчилото...) и тези такси са по-големи от печалбата ви (примерно 5 €) - значи говорим за пасив. Внимание! В този случай депозитът е пасив за вас, но не и за банката - за нея той е актив, защото ѝ носи определена сума.

Собствен бизнес. Тук нещата са прости. В деня на хрумване на идеята за собствен бизнес отваряте една екселска таблица, а защо не тефтер и започвате да записвате всички разходи, с които сте се обременили, за да развиете идеята и да реализирате проекта. В края на всеки 6 месеца записвайте на същото място и приходите. Ако те са с по-големи стойности от разходите, значи имате актив (т.е. сте на печалба), ако е обратното - честито, вие имате пасив, които харчи пари вместо вас! Междудругото при стартирането на собствен бизнес бих ви посъветвал тези изводи да ги правите след първата година, тоест в края на второто шестмесечие.

Недвижим имот. Панелно жилище, къща, гараж или земеделска земя - каквото и да имате като собственост, то ще е актив само ако ви носи пари и ще е пасив, ако взема от парите ви. Ако купите къща в голям български град на определена цена, отдадете я под наем и дай боже след 10 години да я продадете на по-висока цена (като печалбата покрива данъците, разноските по подържането на имота и, естествено, инфлацията) - вие имате не само актив, а и инвестиция! За съжаление обезлюдяването и отрицателният прираст на населението на страната ни рано или късно ще доведе до съвсем друг развой на ситуацията (единственият начин това да се избегне е или чудо откъм раждаемост, или трайно настаняване на хора от други страни - така наречените бежанци).

Китара? Имате китара, на която свирите в свободното си време петък или събота вечер - това е вашето хоби, да кажем. Да, обаче два пъти в годината ѝ късате струните и правите съответните разходи по възстановяването ѝ, тоест сумата от вашата банкова сметка намалява. (Внимание: в този и другите примери финансовите средства се разглеждат сами по себе си и не се смесват с емоции, чувства и привързаности към неща. Всеки сам преценява кое е приоритетно за него.) Така. Ако правите разни разходи, отнасящи се до хобито ви - съветвам ви да ги записвате в своя личен бюджет (Бюджетът е затова - да следите къде отива всяко едно евро и всеки един цент. Бъдете готови да се изненадате от това за какви неща давате зловещо големи суми!). Стремете се да гледате на нещата, които притежавате по линията актив-пасив единствено от финансова гледна точка. Макар да се чувствате добре, свирейки, китарата, която притежавате, е ваш пасив, защото изважда определена сума "Хикс" от банковата ви сметка. Китарата обаче може да бъде актив за уличния музикант в столичното метро, който благодарение на нея изкарва поне 50 € дневно.

Препоръчвам:
Актив или пасив - вие избирате! Аз отдавна избрах за себе си и съм доволен от своя избор.

Вижте също: 

Няма коментари:

Публикуване на коментар