Търсене в този блог

сряда, 8 август 2018 г.

Нуждаете ли се наистина от финансов консултант?

Смятате, че се нуждаете от финансов консултант? Помислете си пак.

По същество: един финансов консултант не може да ви каже нещо по-различно от повечето неща, които ги има в блоговете за лични финанси и натрупване на богатство.

Един от въпросите, които ще ви зададе, е "Плащате ли първо на себе си?" - макар всички да знаем колко банален е този въпрос. Когато ФК (финансовият консултант), който посетих наскоро, ме попита това осъзнах че е доста по-нелепо да го чуеш, отколкото да го прочетеш. До известна степен това да плащаш "първо на себе си" крие рискове. Не бива да поставяме под риск моментното ни благополучие, заради бляскавото финансово бъдеще, което ни очаква, тъй като може да си създадем пропуснати възможности. "Плати първо на себе си, а после на останалите" е остаряло клише, което е донякъде безсмислено. Лично аз плащам едновременно на себе си и на другите - правя го в един и същи ден, използвайки онлайн банкирането.Какво друго може да ви каже вашият ФК? Още в началото на вашата среща той ще ви зададе въпроси, свързани с чувствителни лични данни - например: Къде и какво работите, От колко време работите това, Какъв е размерът на вашето трудово възнаграждение, Имате ли други източници на приходи, Кои са те, Колко ви докарват на месец, Спестявате ли, Къде спестявате, Колко спестявате, Откога го правите, Инвестирате ли, Къде, Колко, Откога, Имате ли семейство и т.н. и т.н... Тези въпроси са оправдани доколкото позволяват на специалиста да ви опознае и да си изгради обективна преценка за вас, основаваща се на житейски обстоятелства. И накрая, най-важният въпрос, който ще ви зададе, е свързан с вашите цели - Какво искате да постигнете и кога. Работата на ФК е да ви отговори "Как?" ще стане това. Например ако вашата цел е да се сдобиете с тристаен апартамент в столицата или да се пенсионирате на 40 години, той ще ви каже да инвестирате сума "X" в течение на години "Y" и разбира се ще ви каже, че X*Y=Z, където "Z" е  цената на вашата цел.

Да, колкото и абсурдно да ви звучи, ФК няма да ви каже нищо по-различно от това: X*Y=Z. Той може да се опита да ви продаде инвестиционна застраховка или пенсионен продукт. Но нищо повече.

Ако смятате, че е нужно да се консултирате с професионален готвач, за да се научите да приготвяте сами обяда си, тогава посетете ФК, за да се справяте с финансите си.

________________________
Вижте също: Коментар над някои клишета

Любим филм: "Теория на всичкото" 

Няма коментари:

Публикуване на коментар