Search this blog

петък, 3 август 2018 г.

Как да прекарваме свободното си време, ако искаме да забогатеем?

I. Оценете седмичния и месечния си бюджет. Веднъж проследих седмичните си разходи и осъзнах, че прекарвам твърде много по клубове и барове и консумирам прекалено много алкохол и fast food. Реших да прекратя това, като започнах да се храня единствено вкъщи и минимизирах изпитото количество напитки.

II. Вижте къде можете да намалите разходите. Няма нищо лошо в това да изпиете кафето си вкъщи, както и да закусите у дома. Познавам хора, които са финансово стабилни, но си купуват дрехи втора употреба и изглеждат страхотно.

III. Откажете се от ненужните неща. Имате ли наистина нужда от телевизия? А този тарифен план на мобилния оператор - трябват ли ви реално всичките тези оферти, които ви предлага: неограничените минути или огромното количество мегабайти, въпреки, че днес навсякъде има free wifi?


IV. Потърсете евтини начини да се забавлявате. Нощните разходки с приятели могат да източат портфейла ви. Защо да не организирате вечеря вкъщи? Дневните срещи могат да преминат в близкия парк. Можете да бягате в градския стадион или да ползвате street-фитнес уредите, каквито отскоро има в България.



V. Опитвайте стратегията "с един изстрел - два заека": възползвайте се от семинари и работни срещи, когато искате да се запознаете с нови хора и да разширите мрежата си от познати. Може да се наложи да платите такса за посещение на семинар, но си представете количеството от информация, което можете да получите и възможността да се свържете с подходящи хора.

VI. Поддържайте се здрави. Това е най-евтиният съвет и в бъдещ момент ще ви попречи да похарчите цяло състояние за посещение на лекари и зъболекари. Хранете се здравословно, наспивайте се, разхождайте се, упражнявайте се редовно.

VII. Осигурете си приходи от хобито си. Голяма част от любителите на уеб дизайна, изобразителното изкуство, фотографията, музиката и т.н. могат да капитализират уменията си и да генерират допълнителни доходи.

VIII. Използвайте свободното си време, за да започнете работа на свободна практика. Ако работите от девет до пет, то имате вечери и уикенди, през които можете да работите по странични проекти.

IX. Спестявайте и инвестирайте. Отделяйте част от дохода си за спестовна сметка и друга за бъдещи инвестиции. Никога не подценявайте парите. 

X. Не бихте могли да сбъркате, ако се обучавате и информирате. Прочетете тези 18 книги за вашите пари (в коментарите под публикацията съм дал линкове към още 6 тематични книги). Възползвайте се от предимството да започнете сега.

Няма коментари:

Публикуване на коментар