Search this blog

вторник, 1 януари 2019 г.

Къде е възможно да сбъркате?

Ако сте решили да подредите парите си по начин, който позволява тяхното увеличаване - вие сте поели по правилния път. Никой обаче не е застрахован от грешки. По този повод ви предлагам няколко съвета, свързани с отношението ви към парите:



Ако харчите всичко, което имате - никога няма да станете богати. Не си позволявайте и да харчите повече, отколкото изкарвате. Стремете се да запазвате поне малка част от това, което припечелвате. Да, знам - спестяването е кофти, свързано е с лишения и т.н. Обърнете внимание, че никой не е станал беден, защото е спестявал. По-вероятно е човек, който не спестява да стане беден.

След като вече сте натрупали малко богатство, спомнете си за думата "инфлация", а след това и за думата "инвестиция".

Намерете си занимание (различно от вашата професия), което също да носи пари в бюджета ви.

Един от съветите, които чух преди години, е "не инвестирайте в нещо, от което не разбирате".

Нещо, което от своя опит научих, е че не винаги таксите, комисионните и другите подобни са за подценяване.

Вероятно сте чували за поведенчески маркетингови тактики и стратегии. Те имат както положителна, така и отрицателна страна. Плувайте по течението, но си имайте едно наум, за да не се окажете неприятно изненадани в последствие. Таргетирането на аудиторията никога досега не е било толкова прецизно, колкото е в момента. Да, правилно разбрахте - една голяма съвкупност от естествен и изкуствен интелект се съсредоточават в това да ни продават възможно най-много неща. В тази ситуация единствено рационалното мислене може да ни помогне.

Краткосрочен план? Дългосрочен план? Кое е най-доброто? По-младите искат тук и сега, веднага. По-възрастните са склонни към търпение. Моят съвет е дългосрочният аспект. Ако спестявате и инвестирате 300 лв месечно, при 10% доходност, след 15 години ще сте милионери. Самото състояние да мислиш дългосрочно означава че си се захванал сериозно с тази работа. Сещам се за една мисъл, която много ми харесва: "Днес някой седи на сянка, защото преди много време някой друг е посадил дърво". Авторът на това умно изречение е Уорън Бъфет.




Paiement euros.jpg
By I, Julien Jorge, CC BY-SA 3.0, Link


Вижте също: Не допускайте тези грешки

Няма коментари:

Публикуване на коментар