Search this blog

четвъртък, 26 април 2018 г.

Стратегията "доларово усредняване"

Това е стратегия, която прилагам от самото начало на инвеститорската си кариера.

В книгата си "Защо не забогатяваме?", Теодор Минчев дава добро описание на въпросната стратегия:

"Смисълът ѝ се корени в това, че инвеститорите не влагат всичко наведнъж на пазара, а инвестират периодично определена сума. Те правят това дългосрочно и по този начин се "застраховат" от това, че няма да уцелят възможно най-лошия момент за инвестиране на пазара. В допълнение с ползването на тази стратегия инвеститорите се доближават в по-голяма степен до дългосрочното представяне на пазара. 

Може би най-важното преимущество на "доларовото усредняване" обаче е, че то носи на инвеститорите спокойствие и ги предпазва от грешки, свързани с емоции. 


Например, ако сте инвестирали всичките си спестявания на пазара и той се предвижи с 10% в противоположната посока, много е възможно да не "издържите на гледката" и да закриете позициите си. Това няма да се случи, ако сте инвестирали част от всичките си средства. 

Когато следвате стратегията на "доларово усредняване", е много възможно дори да се радвате в моменти на корекции, като ще ги приемате като добър момент за добавяне към позициите си. Или казано по друг начин, променя се начинът на мислене на инвеститорите. 

А трябва да отбележа, че в исторически план дългосрочните инвеститори винаги са печелили. Т.е., ако гледате на пазара с дългосрочен хоризонт, едва ли ще сбъркате (или поне шансовете за това са далеч по-малки)." 

Източник: "Защо не забогатяваме? И как да променим това" от Теодор Минчев

Няма коментари:

Публикуване на коментар